10 tipp a pattanásmentes arcbőrért

akne-kezeles-2.jpg

Mint azt már a korábbi bőrápolással kapcsolatos cikkemben is megírtam, elkezdtem sokkal tudatosabban odafigyelni az arcbőrömre, aminek fő kiváltó oka többek között, hogy a miteszerektől a mai napig nehezen tudok megszabadulni. Most összegyűjtöttem Nektek 10 dolgot, amit én is igyekszek követni, és melyek segíthetnek abban, hogy szép, és pattanásmentes legyen az arcbőrünk.

1. Alaposan tisztítsd meg az arcod reggel és este

Minden reggel mosd meg az arcod egy tiszta, micellás vizes vattakoronggal, majd ezután folytasd a szokásos bőrápolási rutinodat. Nagyon fontos, hogy este is jó alaposan távolítsd el a sminked és a szennyeződéseket is az arcbőrödről. Ez az alapja a pattanásmentes bőrnek. Ha sminkben alszol, reggelre garantáltan meg fog jelenni pár nem kívánatos dudor az arcodon...

5_diy_summer_face_masks_07.jpg

2. Ne használj durva fizikai hámlasztót

Az szintén nagyon fontos, hogy ne használj durva fizikai hámlasztót, alias bőrradírt, vagy törölközőt, ne csiszatold ezekkel a bőröd, mert ez mikro sérülésekhez vezethet, amiből szintén jó kis gyulladt pattanások tudnak kialakulni. Helyette inkább a kémiai hámlasztás a javasolt, persze csak ésszel. Én jelenleg a Bioderma Sébium Night Peel-t használom, eddig nagyon megvagyok elégedve vele, hámlasztásban nem jártasoknak is könnyű használni. Ha pedig mindenáron bőrradírt szeretnél használni, akkor csak olyat, amivel biztosan nem karistolod szét a fejed. 

3. Mindig mosd ki az ecseteidet, sminkszivacsaidat

Ez egy nem szeretem feladat, tudom, én is utálom csinálni, de írtam még korábban erről is egy posztot, hogy hogyan tudod ezt gyorsan és hatékonyan elvégezni. A sebbenzinnel történő ecsettisztítás nem csak gyors, de fertőtlenítő hatása is van. És gondoljunk csak bele, azt a rengeteg elhalt hámsejtet, port, sminkmaradványt újra, és újra belemasszírozzuk a bőrünkbe, ha nem mossuk ki, amit bizony nem fog meghálálni az arcunk. 

4. Nézd át, hogy mi ér hozzá az arcodhoz

Én észrevettem, hogy a jobb oldalam sokkal-sokkal problémásabb, mint a bal. Ugye főleg ezen az oldalamon alszok esténként, hozzáér a bőrömhöz a kezem, a párnám, és bizony telefonálni is ezen az oldalon szoktam. Igyekszem most már ezt úgy tenni, hogy a telefonom ne érjen hozzá a bőrömhöz, valamint fertőtlenítő kendővel is áttörlöm időnként, illetve a párnahuzatot is igyekszem tisztán tartani és gyakrabban cserélni. 

5. Ne fogdosd az arcod

Sajnos a kezünk sem éppen tiszta általában, gondoljuk csak el, hogy mennyi mindenhez hozzáérünk egy nap, aztán ha fogdossuk az arcunkat, az a sok baci mind áttelepszik a fejünkre, és jól kipattoghatunk tőle.

6. Használj a bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumokat 

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy megakadályozzuk a miteszerek kialakulását, az a kémiai hámlasztás, mivel ez megszabadítja a bőrt a felesleges faggyútól, zsírrétegtől és az elhalt hámsejtektől, és így nem fognak tudni úgy eltömődni a pórusaink. Én jelenleg kettőt használok felváltva, az egyik a Cosrx BHA hámlasztó, ami kifejezetten erre lett kitalálva, a másik pedig a már fentebb említett Bioderma hámlasztó. A zsíros és alkoholos készítményeket is kerülni kell ebben az esetben, illetve érdemes lehet beszerezni egy C-vitaminos szérumot is, ami segít a pattanás okozta hegek eltüntetésében. Az fontos, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem hatásos lekenni mindenféle alkoholos cuccal a fejünket, sem ilyen jellegű szappannal, mert valójában csak rontani fogunk a helyzeten. 

8432.jpg

7. Figyelj oda rá, hogy mit eszel 

Sajnos a pattanások kialakulásának az oka lehet a helytelen táplálkozás is. A zsíros ételektől, a szénhidráttól, illetve a csokiktól, és az olajos magvaktól lehet a leggyakrabban kipattogni. Ha valamilyen étel elfogyasztása után tapasztalsz több pattanást, akkor ezt érdemes megfigyelned, és ami ezt okozza, azt elhagyni az étrendedből.

8. Ne nyomkodj ész nélkül

Gyakori hiba... én is sokszor nekiesek, pedig nagyon nem kéne... azt szoktál tanácsolni, hogy maximum egyszer próbálkozz, tiszta kézzel, ha nagyon nem bírod ki, de ha nem jött ki, aminek ki kellett volna, akkor hagyd, mert csak rosszabb lesz. És még egy alapszabály! A piros betűs napokon TILOS az arcunkat piszkálni, akkor se tedd, ha nagyon nagy késztetést érzel rá, mert másnapra nagyon megfogod bánni ... :-D Ilyenkor a hormonális változások miatt azt tapasztaltam, hogy ha hozzá nyúlunk, sokkal durvább lesz, szóval inkább ne tedd. 

9. Legyen külön törölköződ az arcod tisztításához

Bizony, az sem mindegy, hogy mivel törlöd meg az arcod. Én vettem külön erre a célra 2-3 kis törölközőt, amivel a már megtisztított arcomat szoktam óvatosan megtörölni, és azt igyekszem sterilen tartani, hogy ne koszolja össze más, és ne is porosodjon. 

10. Vizsgáltasd ki magad

Viszont ha gyakran tapasztalsz durva, egybefüggő, gyulladt pattanásokat, érdemes felkeresned egy bőrgyógyászt, mert az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll ennek a háttérben. Sajnos több probléma kellemetlen mellékhatása lehet a pattanásos, aknés bőr. 

+1 Egy jó kozmetikus sosem árt

Ha sok a pattanásod, akkor a legjobb, ha egy profi szakember távolítja el őket időről-időre. A fentieket betartva, kiegészítve egy jó kozmetikussal, elég jó eséllyel szállhatsz szembe az undok pattanásokkal. 

Remélem hasznos volt Nektek ez kis összeállítás, én mióta ezeket betartom, már lényegesen jobb lett az arcbőröm állapota, persze még csak pár hete vagyok ilyen tudatos, de bízom benne, hogy életmóddá tudom alakítani majd a fentieket, és hosszútávon még szebb, és egyenletesebb lesz majd a bőröm.

A cikk létrejöttét a Notino támogatta

Még több tartalomért látogass el a facebook @anyakentisno illetve

instagram oldalamra is @anyakentinso

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr7515491162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása