Így tanítsd önvédelemre a gyermeked! - Interjú az önvédelmi kirakós megálmodójával

img_7008.jpg

Képzeljétek el, hogy még az Anyaként is Nő kihívás kapcsán bukkantam Kovács Ildikó önvédelmi instruktor oldalára, ahol nem sokkal később megpillantottam ezt az önvédelmi kirakós játékot gyermekek számára. Annyira megtetszett az ötlet, hogy egyből meg is rendeltem, illetve megkértem, hogy válaszoljon pár kérdésemre a témával kapcsolatban. Mivel nálunk is nem rég kezdték a srácok az ovit, így én is izgultam/izgulok, hogy vajon hogyan fog majd menni  nekik a konfliktuskezelés a közösségben, és őszintén szólva bizonytalan voltam, hogy hogyan is készítsem őket fel ezekre a helyzetekre, és hogy mit mondjak nekik, hogyan védjék meg úgy magukat, hogy közben ne váljanak agresszívvá? 

Ildikó kirakósának a stratégiája nagyon megtetszett, szerintem nagyon jól bemutatja a játék ezeket a helyzeteket, és úgy gondolom, hogy egy ez egy rendkívül hasznos eszköz arra, hogy önvédelemre tanítsuk a gyermekeinket. 

Honnan jött az önvédelmi kirakós ötlete?

A kislányommal, Bogival nagyon sokat járunk baba-mama klubokba, játszóházakba, játszóterekre, eléggé aktív közösségi életet éltünk. Mivel neki csecsemő kora óta nagy a haja, ezeken a helyeken mindig meghúzták a copfját. Ezért elkezdem tanítgatni, hogyan reagáljon, hogyan tolja el magától a haját húzgáló játszótársakat. Sok anyukával beszélgettem, és szinte mindegyik megfogalmazta, hogy fél, ha a gyereke közösségbe kerül, bántani fogják és ő nem lesz ott, hogy megvédje. Ez a két gondolat indított el. Mindenképp be akartam mutatni a folyamatot, így lett egy 3 részes kirakó

Miért fontos már egészen kicsi kortól a gyereket önvédelemre tanítani? 

A konfliktusok az egész életünket végig kísérik, jó ha már korán megtanulja egy kisgyermek is kezelni ezeket a helyzeteket. Fontosnak tartottam, hogy már megelőző jelleggel beszélni tudjuk a témáról. A kirakó nem csak az áldozatoknak segít, hanem az agresszív gyerekeket is tanítja. Az utolsó kirakó azt mutatja, hogy az agresszív viselkedés miatt nem játszanak azzal a gyerekkel, aki másokat bánt.

Mit tanácsolsz azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekre rendszeresen számol be arról, hogy piszkálják őt az oviban vagy az iskolában?

Szülőként fel kell készítenünk ezekre a helyzetekre a gyerekünket, egy-egy eset után tanácsokkal kell ellátnunk, engedélyt kell adnunk arra, hogy ő is eltolhatja a másikat, ő is lehet fizikailag határozott, magabiztos. Első körben a szülő egyeztessen az óvónővel, vagy tanítóval, és közösen keressék a megoldásokat. És persze el lehet járni önvédelmi edzésre is, illetve természetesen a kirakó is sokat tud segíteni. 


Hogy látod, szülőként hogyan/mikor kell közbelépnünk, ha azt látjuk, hogy valaki kötekszik a gyermekünkkel? 

Ha ott vagyunk, és egy nagyobb gyerek bántja, akkor lépjünk közbe. Ha a saját kortársai között akad valamilyen konfliktus, először figyeljük meg, hogy hogyan reagál, és próbáljunk meg szavakkal segíteni: vedd el, told el, lépj arrébb. Az ütés, csapás, lökés szavakat jobb kerülni, tapasztalatim szerint a told el a leghatásosabb.

Kinek ajánlanád az önvédelmi kirakós játékot?

2 éves kortól egészen 6-7 éves korig teljesen megfelelő a kirakó a gyermekek számára. A kirakóval már megelőző célzattal is lehet játszani, illetve az agresszív gyerekeket is tanítja.

Még több tartalomért látogass el a facebook @illegalbeautyblog illetve

instagram oldalamra is @illegalbeautyblog

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr4414495400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása