Hogyan legyen több énidőnk anyaként?

coffee_wide-febd516f4cf0534bd1cfebf8d945a36ee9970aca-s800-c85.jpg

Ezt a bejegyzés már nagyon régóta fejemben van, igazából sok dologról már írtam korábban is különböző formákban, de úgy gondoltam, hogy most már itt az ideje összeszedni egy külön bejegyzésben is ezeket. Anyaként az egyik legnehezebb feladat az énidő megteremtése. Mert a legtöbb esetben igény lenne rá, de néha fogalmunk sincsen, hogy hogyan tudnánk ezt megvalósítani férj, gyerekek, munka, háztartás...stb mellett. Pedig nem lehetetlen vállalkozás, de azt sem mondom, hogy nem igényel szervezést és elszántságot. Első és legfontosabb, hogy egyáltalán eljuss oda, hogy igen, szükséged van énidőre anyaként is, és hogy ez nem önzőség a részedről, és nem a gyerekeidtől veszed el az időt, amikor magadra is gondolsz. Gondolj erre az időre úgy, mint az egyik legjobb befektetésre, ami a családodnak is hasznára fog válni. 

Ne tedd magad az utolsó helyre

Én abban nem hiszek, hogy egy családban mindennek az anya körül kell forognia, hogy ő jól legyen, mindegy, hogy milyen módon, és akkor a többiek is automatikusan boldogok lesznek. Az viszont igen is fontos, hogy TE IS jól legyél. Gondold el, ha te fel vagy töltve, boldog vagy, kipihent, kiegyensúlyozott, akkor sokkal türelmesebb, kedvesebb, felszabadultabb tudsz lenni otthon, ami jó a családodnak is, ugye? :-) Tudom, hogy a legjobbat szeretnéd a férjednek és a gyerekeidnek, és azzal nagyon is jót teszel nekik, ha egy kisimult, vidám, boldog társat és anyukát kapnak, azért, mert törődsz magaddal. Ez nem önzőség, ez normális és teljesen természetes emberi szükséglet. 

Írd össze, mik azok a dolgok, amik feltöltenek

Az Anyaként is nő csoportomban már volt ez a heti feladat és a kihívásokban is. Ezen azért érdemes elgondolkodni, mert mindenkit más tölt fel, sőt olyan is van, hogy egy bizonyos tevékenység feltölt, de másik nap úgy érzed, hogy lefáraszt. Írj össze több dolgot, a legkisebb "5 perc kávé nyugiban" -tól egészen nagyobb volumenű dolgokig, pl egy csajos hétvége. Ez azért fontos, mert akkor így eltudod választani pontosan a munkát, a háztartást...stb a valódi énidőtől, és látni fogod, hogy mire és milyen mennyiségben van szükséged. 

Csökkentsd a felesleges dolgokkal eltöltött időt

Ez is egy fontos dolog, és tudom, hogy néha kellenek az üres járatok is. De én például ha eltöltök fél-egy órát céltalan instázással, nem érzem azt, hogy feltöltődtem, hanem inkább azt, hogy elpazaroltam a lehetőséget, hogy igazából kikapcsolódjak. Lehet, hogy azért nincs időd magadra, vagy más, számodra fontos dologra, mert nem jól osztod be az időd, vagy több a  "felesleges járat" mint kéne? A legtöbb ilyen a facebook, instragam, TV, filmek, Netflix, sorozatok, hírek... Ezek önmagukban nem rossz dolgok, de érdemes odafigyelni az arányokra, ha azt érzed, hogy mást is csinálnál, de minden kis felszabaduló időd ezek töltik ki, az nem biztos, hogy célravezető. De mivel én is szeretek filmezni, és egy jó sorozat is feltud tölteni, főleg ha ketten nézzük este a férjemmel, azt javaslom, hogy szabj időkorlátot magadnak, a többi szabadidőd pedig töltsd el más dolgokkal a listádról. 

Priorizálj, szervezd meg a napjaid

Az is sokat tud segíteni az énidő megteremtésében, ha jobban vannak szervezve a napjaid, és egy átláthatóbb keretek között működsz. Így te is jobban látod, mi az, ami már készen van, és mi várat még magára. Vannak olyan feladatok, amiket nem tudunk eltolni és azonnal meg kell oldani. Ezek kerüljenek a lista elejére, és ami kevésbé fontos, azt pedig sorold hátrébb. Ha szeretnél kimozdulni valahová, vagy csak el akarsz jutni fodrászhoz, vagy egy randira a pároddal, akkor nézd meg, hogyan, mikor és miként tudnád ezt beiktatni az elkövetkezendő időszakba. 

Ne félj segítséget kérni

Ez szintén egy nagyon fontos dolog. Ne félj segítséget kérni. Attól nem leszel kevesebb, sem rossz anya, ha nem mindig mindent te oldasz meg. Nyugodtan lazíts egy kicsit a gyeplőn, és bátran fogadd el az önzetlen segítséget, és te is kérj bátran férjtől, barátoktól, rokonoktól. És segítség alatt most nem csak a gyerekvigyázást értem, mert kérhetsz segítséget a házimunkában is, vagy rendelhettek ebédet, vagy kiszervezhetsz bizonyos feladatokat a munkádban is, ha már úgy érzed, sok ez neked. Továbbá az sem ciki, ha úgy érzed, hogy lelkileg van szükséged szakértő segítségre, aki segít rendszerezni a gondolataidat. 

Beszéljétek át a párotokkal a napi feladatokat

Sokszor szokott az is gondot okozni, hogy nincs megbeszélve a munkamegosztás és sok esetben ezt meghatározza az is, hogy ki mit látott otthon, kinek mi volt a feladata, és azt automatikusan próbáljuk átültetni az új családunkba is, ami több, mint valószínű, hogy nem fog minden ponton egyezni. Szóval üljetek le bátran, és beszéljétek át ezt a témát a párotokkal, hogy ki mit látott otthon, és ehhez képest a ti élethelyzetetek miben más, ki mit tud vállalni otthon, a gyerekek és a ház körül, mert ez közös teherviselés. 

Gyerekek kerüljenek este időben ágyba

Tudom, hogy ez nem egy egyszerű feladat, minden gyermek és élethelyzet más és más. De gondold el, egész nap a gyerekek rendelkezésére állsz, és ha az esti fektetés évekig elhúzódik este 10-11 vagy 12 felé, az nagyon kitudja meríteni az embert. A nyugodt esték nagyon fontosak, hiszen ha nem is tudtok kimozdulni a pároddal olyan gyakran, legalább esténként azt a pár órát, ha kettesben tudjátok tölteni, az már sokat tud számítani. Illetve ilyenkor tudsz a saját dolgaiddal is kicsit foglalkozni. Ez egy nagyon jó időintervallum, amit érdemes megnyerni magadnak.

Amikor napközben alszanak a gyerekek, az legyen a TE időd

Igen tudom, hogy ennek az az alapfeltétele, hogy egyáltalán aludjanak a gyerekek napközben, és lehetőleg egyszerre. Ha ez megvalósul, akkor abban az 1-2 vagy akárhány órában ne csinálj semmi olyat, ami "kötelező".  Ez legyen szigorúan a Te időd. Kell napközben egy kis nyugalom, amikor tudsz töltődni, nyugiban, csendben, a feladatok megvárnak. A legtöbb házimunkát megtudod csinálni akkor is, amikor ébren vannak, sőt, belehet őket is vonni ebbe. Az énidőpercek sorozatban Instagramon már említettem ezt, hogy nálunk ez így nagyon bevált, és szeretném is, hogy lássák, hogy a dolgok nem varázsütésre, maguktól kerülnek a helyükre. 

A nap apró pillanatait is kitudod használni 

Ha pedig nem alszanak a gyerekek, próbálj meg csendes pihenőt beiktatni, vagy ha máshogy nem megy, időzítheted ekkora is a mese nézést, vagy olvasást és akkor te is tudsz egy kicsit szusszanni. De ha például szeretsz olvasni, vagy kreatívkodni, azt csinálhatod együtt a gyerekkel is, használd ki, amikor éppen eljátszik egyedül, vagy együtt elvannak, hogy megiszol egy kávét nyugiban, vagy a saját könyvedből olvasol pár oldalt. Sokszor ezek a kis jól eltöltött pillanatok is hozzátudnak járulni ahhoz, hogy ne a nullához konvergáljon a töltöttségi szinted. 

Remélem tudtam nektek egy kicsit segíteni, nem nagy dolgok ezek, mégis olyan sokat tudnak jelenteni. Egészen megváltozik az ember közérzete, ha azt érzi, hogy jól van, sokkal többet fogsz így tudni adni a családodnak is, ha magaddal is töltesz minőségi időt. Ha van kedved, akkor kövesd Instagramon az énidőpercek sorozatot, ahol különböző élethelyzetben lévő anyukák mesélnek arról, hogy számukra mit jelent az énidő, és hogy hogyan tudják ezt előteremteni maguknak :-)

Még több tartalomért látogass el a facebook @anyakentisno illetve

instagram oldalamra is @anyakentinso

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr6915912958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása