Őszi-téli bőrápoló kisokos - A mester kozmetikus válaszol
model-1525629_960_720.jpg
A mai bejegyzésben Szigeti Andrea mesterkozmetikust kérdeztem, hogy mik a legfontosabb tudnivalók az őszi bőrápolás tekintetében. Vajon milyen kozmetikumokat érdemes ilyenkor használnunk, hogy megóvjuk a bőrünket nyirkos, hideg, szeles időben?

Mi a legfontosabb, amire oda kell figyelnünk bőrápolás tekintetében a hideg idő beálltával?

Mint minden évszakváltásnál, az ősz beköszöntésével is új bőrápolási feladatok elé állít bőrünk szakszerű kezelése. A legfontosabb különbség a nyári és őszi ápolás között természetesen abból ered, hogy a hőmérséklet visszaesik, esősebb, szelesebb időszakok következnek. A hűvösebb idő beálltával bőröd tulajdonságai is némiképp megváltoznak; a kinti hideg és a lakás- ill. autó fűtés hatására bőröd szárazabb, dehidratált  lesz. Ezt tetézi még a nyáron elszenvedett „napkárosodás” is, amely bőröd felületét szárazzá, hámlóvá, durvává tette, ha nem használtál kitartóan megfelelő hidratáló ill, fényvédő kozmetikumot. Egy pár órás „bűnözés” is nagy károkat okozhatott bőröd állapotában.

Mi az a kozmetikum, amit ilyenkor már inkább hanyagoljunk, és melyiket részesítsük előnyben? Bőrradírt, vagy inkább hámlasztót érdemes ilyenkor használni?

Az ősz legelején rendkívül fontos a megfelelő bőrradír, ill AHA-savak használata, amelyek segítségével megszabadulhatsz az elhalt, száraz hámrétegtől. Én, ősszel mindig az AHA-savakat részesítem előnyben. Sokkal eredményesebben hámlasztanak, mint a bőrradírok, ezenkívül léteznek már egyéni bőrtípusra szabott készítmények is. Válogathatunk kifejezetten ráncos, petyhüdt bőrre hatékony, vagy zsíros, pattanásos problémás arcokra illő ill, a legérzékenyebb, rozáceás bőrre kedvező hatású, különleges savösszetételű készítmények közül is. Ne felejtsd el, még ősszel sem a hámlasztás után a fényvédők használatát!

Az AHA-savak őszi használatát azonban nem csak az aktív hámoldás indokolja. Ez a legkedvezőbb időszak a pigmentfoltok halványítására is. A színében egyenletesebb és simább arcbőr fiatalosabb képet mutat, mint a pigmentált, foltos bőr. A sötét foltok halványításához hosszú és kitartó munka kell. A fényszegény időszak legelején érdemes ebbe aktívan belefogni. A halványításhoz szükséged lesz egy kiváló minőségű, bőrtípusodhoz illő AHA-savas készítményre, amely simává varázsolja bőröd, egy enzimgátló hatású kozmetikumra, amelyik megakadályozza a további foltok kialakulását, valamint természetesen bőrödhöz illő fényvédelemre is.

Hogy néz ki egy őszi arcápolási rutin? Van bármilyen általános szabály erre vonatkozóan?

 A bőr őszi dehidratáltsága miatt már a letisztításnál figyelni kell -főleg a szárazabb bőrűeknek-, hogy nehogy „túltisztítsák” azt. Az extrém száraz bőrt ilyenkor maximum egyszer szabad letisztítani, bőrtípushoz illő, finom tápláló olajokat tartalmazó arctejekkel, balzsamokkal. A „túltisztított” bőr nem képes védekezni a külső, mostoha körülmények negatív hatásaitól. A dehidratáló, főleg alkoholt is tartalmazó készítmények megbontják a bőr védő zsírsav köpenyét, a bőr elveszti ellenálló képességét, sérülékeny lesz, felborulhat egészsége. Száraz, hámló, viszkető foltok keletkeznek.

 A nappali hidratáló és az éjszakai tápláló krémeket is ideje egy kicsivel zsírosabbra váltani. Ilyenkor, ősszel, főleg ha a táplálás, hidratálás előtt használtál bőrradírt, ill. AHA-savakat, a tartalmasabb, jó minőségű kozmetikumok gond nélkül felszívódnak, bőröd rugalmas és bársonyos lesz.

A zsíros bőrűeknek ősszel biztosan nem fog csillogni a bőrük, ha nappalra is felteszik azokat a hidratáló ápolókat, amelyeket eddig csak éjszakára tudtak használni.

girl-2771001_960_720.jpg

Mi a helyzet a fényvédővel? Ősszel is kell használni?

A fényvédők használata továbbra is indokolt, főleg AHA-savak használatakor. Én, egyébként renitens módon ALAPOZÓVAL védem bőröm a nap káros hatásaitól. A kiváló minőségű alapozók, ásványi, azaz fizikai fényszűrőket tartalmaznak (pl.: titándioxid) amelyek a legjobb fényvédő típusok: nem szívódnak fel a bőrben, mind az UVA-, mind az UVB-sugarakat is gond nélkül szűrik, ezenkívül ápolnak és eltakarnak. Az én alapozóm nem tartalmaz semmilyen illatanyagot, mesterséges tartósítószert valamint egyéb pontenciális izgató összetételt sem. Mivel száraz bőröm van, reggelente 2/3-1/3 arányban vegyítem a tenyeremben a nappali ápoló antiaging krémemmel és finoman masszírozom be az arcom ill. a nyakam bőrébe.

Milyen vitaminokra van szüksége bőrünknek a hideg idő beálltával és milyen típusú kozmetikumokból tudunk ezekhez hozzájutni?

A vitaminok egész évben fontosak bőrünknek is. Szerencsések lehetünk, mert a robbanásszerűen fejlődő kozmetológia, természetesen az orvosi kutatások farvizén, egyre hatékonyabb, stabilabb, jobban hasznosuló vitamin-formákat fejleszt ki. Régen, pl.: a C-vitaminos krémekben lévő vitamin annyira instabil volt, hogy ha már kétszer kinyitottad a tégelyt, az oxidáció miatt a hatóanyag könnyen tönkre ment. Ma már a stabilabb molekula-szerkezet, valamint a vivőanyagok fejlettsége (liposzómák) miatt sokkal nagyobb dózisban tudják, a sokkal stabilabb vitaminokat sokkal mélyebbre juttatni bőrünkbe.

Használj ősszel minél több vitamint tartalmazó, profi kozmetikumot, amelyek feltöltik, energetizálják bőröd. A vitaminok biokatalizátorok, serkentik a bőr különböző funkcióit: a kollagén-, elsztin rostok szintézisét (C-vitamin), a faggyúmirigyek működésének csökkentését, a ránctalanítást (A-vitamin, retinol), a hidratációt (B3-, E- és F-vitaminok).

sunblock-1461397_960_720.jpg

Mit javasolsz a sokakat érintő kézszárazság ellen, honnan tudhatjuk, hogy melyik a legmegfelelőbb kézkrém számunkra?

A jó kézkrémeknek azonkívül, hogy ugyanolyan kiváló minőségűeknek kell(ene) lenniük, mint az arckrémeknek, fontos tulajdonságuk, hogy tökéletesen felszívódnak. Ki szereti, ha egy kicsit is ragacsos a keze, pl.: vezetés közben?

A jó kézkrém növényi olajokat és kivonatokat is tartalmaz, amelyek természetes UV-szűrőként is funkcionálnak amellett, hogy antioxidánsok, gyulladáscsökkentők. Ilyenek a shea- és mangó vaj, karité vaj, alpesi növények- és trópusi növények kivonatai. További gyulladáscsökkentők a pantenol és az allantoin, amelyek a bőr hidratációját is segítik. A jó minőségű kézkrémbe ezenkívül tesznek C-, E- és F-vitamint is. Léteznek speciális kézkrémek is, amelyek magas faktorszámú fényvédőt vagy pigmentfolt halványító hatóanyagot is tartalmaznak.

Kerülni kell azonban a vazelines (paraffinolaj), lanolinos (potenciális bőrirritáló) kézkrémeket, amelyeknek az egyedüli hatóanyaga a karbamid. Olcsóságukkal vásárlásra késztetnek, felkenve azonban kézbőröd csatakosan csúszós lesz, rendszeresen használva pedig paradox módon szárítják a bőrt.

Szigeti Andrea www.crembox.hu

Még több tartalomért látogass el a Facebook @illegalbeautyblog illetve

Instagram oldalamra is @illegalbeautyblog

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr3614314069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása