A királydráma folytatódik - Hol áll meg Harry és Meghan?

2020 elején robbant a hír, hogy a sussexi hercegi pár, Harry és Meghan visszavonulnak a királyi családban eddig betöltött szerepüktől, lemondanak a szenior rangjukról és függetlenedni fognak. Nem sokkal ezután közös interjút készítettek a világhírű televíziós műsorvezetővel, Oprah Winfryvel, amiben megvédték magukat, és elmondták, hogy miért kényszerültek erre a lépésre. Azonban itt még koránt sem ért véget a történet, ugyanis most decemberben debütált a Netflixen egy hat részből álló dokumentum sorozat, amiben szintén elmondják a miérteket az ő szemszögükből, illetve mindezt Meghan megtoldotta még egy podcast sorozattal – az csak részben szól erről - Harry pedig több exkluzív interjúval, és még egy idén januárban megjelenő önéletrajzi könnyvel is. Mindebből jól kivehető, hogy nagyon szeretnék megértetni a világgal a saját igazukat és a maguk oldalára állítani a közvéleményt. Ám beszámolók alapján úgy tűnik, ez nehezebb feladat lesz, mint azt gondolták.

Mi tartogat a Netflixes sorozat

A hat részes sorozat első három részében megtudhatunk részleteket Harry és Meghan gyerekkoráról, illetve elmesélik a megismerkedésük történetét is. Ezeket eddig soha nem láttot eredeti videófelvételekkel is megtűzdelték, többször láthatjuk Dianát és a királyi hercegeket is fiatal korukban, sőt, még a hírhedt panoráma interjúból is leközöltek részleteket, valamint találkozhatunk intim családi felvételekkel is a párról és a gyermekeikről. A sorozat kiemeli, hogy nagyon sok közös vonás van Harry és Meghan múltjában, ami összeköti őket. Mindketten elvált szülők gyermekei, sokat jótékonykodtak és szenvedélyesen szeretik Afrikát. Továbbá a rasszizmus kérdését is alaposan körbejárják, Nagy-Britanniára kiélezve.

A következő három részben pedig az esküvőjük kulisszái mögé kaphat bepillantást a néző, valamint elmesélik, hogyan élték meg az utána jövő éveket, mikor kezdett megromlani minden és hogy végül miért jutottak arra a döntésre, hogy otthagyják a királyi kötelezettségüket és Amerikába költöznek. A sorozat gerince, hogy Meghant végig Dianához hasonlítják, hiszen egyikük sem illet be a rendszerbe, úttörő volt és emiatt folyamatosan zaklatta őket a britt média. Utóbbi kerül ki fő bűnbakként a történetből, illetve maga az intézmény, aki nem tett semmit annak érdekében, hogy megfékezze a sajtót. A mondat, ami keretezi a sorozatot, hogy Meghan mindent feladott azért, hogy Harryvel lehessen, és most rajta a sor, feladjon érte mindent.   

Watch the official trailer for Meghan Markle and Prince Harry's Netflix  series

A távozás

A hercegi pár elmondása alapján azért kényszerültek erre a döntésre, mert Meghant folyamatosan zaklatta a brit sajtó, rendszeresen üldözték, mint anno Dianát és bármit is tett, mindig rossz színben tüntették fel és a palota nem védte meg őket. Ez a hercegnét nagyon megviselte mentálisan, még az öngyilkosság gondolta is felmerült benne, azonban segítséget nem kaphatott. Továbbá rasszizmussal is megvádolták a királyi családot, (Meghan édesanyja afroamerikai származású) állítólag többen aggodalmukat fejezték ki a születendő gyermekük bőrszíne miatt. A herceg elmondása szerint óvni szerette volna a családját, és nem akarta, hogy a történelem megismételje önmagát, utalva ezzel az édesanyja tragikus halálára. Eleinte próbáltak valami köztes megoldást találni a problémára, de a se veled se nélküled kapcsolatot nem támogatta a palota, így végül a távozás mellett döntöttek.  

A miértek

Meghan a konzervatív, brit királyi család szemében tagadhatatlanul némi hátránnyal indult hiszen Meghan Harrynél pár évvel idősebb, elvált, amerikai színésznő volt, édesanyja afroamerikai származású, ráadásul feminista élharcos, aki előszeretettel szólalt fel politikai és társadalmi jellegű kérdésekben. Mondhatni egy eléggé független és erős egyéniség volt saját, sikeresnek mondható karrierrel és önálló látásmóddal. Természtesen valóban ízekre szedte a sajtó, de nem volt ez másképp Katalinnal sem anno. Harry azonban azt nehezményezte, hogy miután kezdtek nagyon népszerűvé válni, még Vilmosékat is lekörözve, az intézmény, hogy ennek elejét vegye, feleségét ezüst tálcán kínálta fel a sajtónak. Ezek után bármit tett a két hercegné, ugyanazért a dologért Katalint magasztalták, Meghant pedig gyalázták. A herceg azt is kiemelte, hogy Meghant a származása miatt érte a legtöbb támadás, ami már nem hasonlítható össze a többi hercegnét ért zaklatással. 

A sorozat alapján is szembetűnő, hogy Meghan nem csak a brit média hadjáratát viselte nehezen, hanem azt a rengeteg korlátozást is, amit hercegnéként kénytelen volt betartani. Nem küldhetett csak úgy fotókat senkinek, politikailag teljesen semlegesnek kellett maradnia, fel kellett adnia a népszerű socal media tevékenységeit, a színészi karrierjét, önmagát. Nem lehetett már többé az, aki volt. Valószínűleg többet várt a hercegnéi szerepétől, mint hogy ”csak”  egy státusszimbólum legyen. Azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy valójában Harry herceg is egy eléggé rebellis típus. Gondoljuk csak a sok fiatalkori botrányára – például nácinak öltözött egy jelmezbálon – édesanyja korai tragikus elvesztése is nagyon megviselte, továbbá a több éves Afganisztánban eltöltött katonai szolgálat is mély nyomott hagyott benne. Valamint nagyon nehéz számára azzal a tudattal élni, hogy ő csak egy örökös második, a tartalék – ahogy ő nevezi magát a könyvében - , és sosem lehet olyan fontos, mint a bátyja. Míg Diana élt, állítólag igyekezett ezt a feszültséget oldani a fiúk között, de Vilmost már kisgyerek korától uralkodónak nevelték és ez végig kísérte az életüket.

Harry Meghan és Diana hasonlóságáról beszélt - Librarius.hu

A piszkos anyagiak

Vélhetően felfedeztek egy piaci rést is, hiszen köztudott, hogy a királyi család tagjai sosem beszélnek a magánéletükről, nem adnak személyes interjúkat, nem reagálnak egyetlen bulvárlap cikkére sem, így végsősoron az ő valódi verziójukra ritkán derül fény. De most itt van Harry, a királyi herceg, aki jelenleg hadjáratot folytat a monarchia és saját családja ellen, így szinte minden szaftos információhoz hozzá jutni, ami óriási vagyont jelent a hercegi párnak és a médiának is.

Az embereknek ezért is nagy kuriózum ez a sorozat, mert most magát a herceget és a hercegnét hallhatjuk, a saját történetüket mesélik el a saját szavaikkal, amire eddig nem nagyon volt példa. Ezzel is kezdik, hogy sok könyv jelent már meg róluk, de most ők fognak mesélni, amit a királyi család tagjaként nem tehettek volna meg. Azonban a sok-sok interjúból és megszólalásból egyre inkább az körvonalazódik a közvélemény számára, hogy maguknak generálják a feszültséget folyamatosan, illetve az eddig felgyűlt sérelmeket próbálják meg megbosszulni. Ők valahogy az elején úgy képzelték, hogy maradnak, akik voltak, de a saját szabályrendeszük szerint fognak élni. A kellemes részét megtartják, a kellemetlen része viszont nem kell. Azonban ezt a palota nem hagyta, így maradt az elfogadás vagy a teljes kiszállás. Kicsit mintha az üzennék ezzel, hogy „rendben, akkor elmegyünk, de ezt még megfogjátok bánni.” Természetesen az őket ért sérelmek nagy része valós és súlyos probléma és abban is egészen biztosak lehetünk, hogy bőven vannak csontvázak az intézmény szekrényében. Férjként és apaként érthető, hogy védeni szeretné a családját. Azonban a saját maguk körül generált folyamatos média felhajtás a létező összes platformon némileg ellentmond a nyugodt és békés családi élet megélésének az eszményképéhez.

Összességében elmondható, hogy az összes megnyilvánulásuk, legyen szó, interjúról, sorozatról, podcastról vagy könyvről végül is mind ugyanoda lyukad ki: Ők az intézmény áldozatai, akik fellázadtak, kitörtek a királyi család fogságából és most kiteregetik annak minden szennyesét, miközben úgy írnak alá, hogy Sussex hercege és hercegnéje. Nehéz a teljes igazságot kideríteni, hiszen az átlagember is a médián keresztül értesül a hírekről, amit széljárástól függően lehet befolyásolni, de valószínűleg ahogy mindig, az igazság most is valahol a kettő között lehet.

                                                 

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr818024444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása