Home office-ban ovisokkal - túlélési praktikák begolyózás ellen

mom_woth_baby_shutterstock_617915060_jpg_1440x1000_q85_box-0_22_6469_4512_crop_detail.jpg

Azt gondolom, hogy a mostani kialakult helyzet mindenkitől megkívánja azt, hogy újra tervezzük az előttünk álló időszakot. Ez senkinek sem könnyű, sokunknak különböző módokon borította meg az életét a koronavírus miatt létrejött új szituációk és élethelyzetek. Mivel természetesen engem is érint a dolog több oldalról is, ezért arra gondoltam, hogy segítség képen összeírom azokat a pontokat, amivel megpróbálom élhetőbbé tenni a magam, a családunk és környezetünk számára ezt az időszakot, hátha másoknak is segítség lehet. 

Egyrészt tudom, hogy a sok "mit csináljak a hirtelen rám szakadt rengeteg szabadidőmben" tippek nem annyira játszanak az anyukák számára, hiszen sokunknak még több feladatunk lett azáltal, hogy bezártak az óvodák és az iskolák, és otthon nekünk kell őket most segíteni a tanulásban, mindezt úgy, hogy közben még nekünk is van munkák, amit jó esetben tudunk otthonról is végezni, a háztartásról, főzésről nem is beszélve.... :-D Szóval unatkozni ez a réteg biztosan nem fog, de azért egy erős újratervezést mindenképpen meg kell ejtenünk. 

Szigorúan tartsd be az összes előírást

Ezeket nem lehet elégszer elmondani, szóval én is leírom, ha kell ezerszer is a legfontosabbakat: Maradj otthon, csak akkor mozdulj ki, ha mindenképpen muszáj. A boltba, gyógyszertárba is úgy vásárolj, hogy lehetőleg hetente maximum csak egyszer kelljen menned, ha megteheted, és olyanokat vásárolj, amit amúgy is megvennél, és el tudsz készíteni, hogy ne pazarolj. Viszont ne halmozz fel évekre feleslegesen készleteket, mert ezzel az irammal nehezen tudnak a boltok versenyezni, és mások étel nélkül maradhatnak. Szóval csak ésszel. Moss sokszor, alaposan, bő, meleg, szappanos vízzel kezet minimum 30-40 másodpercig. Figyelj oda az idős rokonaidra, szomszédjaidra, ne látogasd őket, de érdeklődj felőlük, hogy szükségük van-e segítségre.

Ne pánikolj 

Az egyik talán legfontosabb, hogy ne pánikoljunk, ne adjuk át magunkat a kétségbeesésnek, és ne ez töltse ki minden gondolatunkat, mert sajnos ettől nem lesz jobb a helyzet. Természetesen mindig legyünk naprakészek, és informálódjunk, de ne nézzük ötpercenként a híreket, mert attól tényleg be lehet golyózni. Muszáj, hogy lefoglaljuk magunkat, és hogy tisztán tudjuk gondolkodni, mert csak így fogjunk tudni megkönnyíteni a magunk számára a helyzetet.  

Tervezz előre, priorizálj, légy rugalmas 

Alapból sem könnyű összeegyeztetni a háztartást, a gyereknevelést, a munkát, főzést és miegymást, de ha ez még mind egyszerre zúdul ránk időbeli eltolódások nélkül, az kemény tud lenni. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy itthonra is bevezessünk egy rendszert, döntsük el az adott héten, az adott napon, az adott szituációban, hogy mi a legfontosabb, és mindezek mellett legyünk rugalmasak. Tudom, ez eléggé ellentmondásosnak tűnik, de valójában nem is az annyira.

A lényeg, hogy legyen egy jól követhető rendszer, ahol az időpontoknál sokkal fontosabb, hogy mi mi után következik, és a ti igényeitekre van szabva. De ha valami miatt borul a rendszer, pl, sürgős munka, gyerekek nyűgösebbek, halaszthatatlan elintézni való...stb akkor ne borulj ki, kalibráld át a dolgokat, és nyugi. Lehet, hogy lesz olyan nap, amikor tök jól tudsz haladni a munkával, de olyan is, hogy a gyerekeid 100%-ban igényelni fognak. De pánikra semmi ok, kalibráld újra azt napot, és ne húzd fel magad, a következő már sokkal jobban fog menni! 

Napirend

Nálunk a fiúk kis és középső csoportosak, ezért próbálok az ovihoz hasonló napirendet kialakítani itthon is. Általában reggel 6-7 körül kelnek. Reggeli, kakaó, mese, szabad játék, ameddig én összeszedem magam, és átgondolom, hogy aznap mit fogunk csinálni, illetve kicsit dolgozok is, ha úgy alakul, átnézem az e-mail fiókom. Ezt nekik is elmondom mindig, hogy ez most anya ideje.

Reggel még én is frissebb vagyok, és ők is sokkal jobban lekötik magukat. Ezután délelőtt leülök velük, és csinálunk valami kreatívat, amihez szükséges a jelenlétem, illetve ekkor igyekszem beiktatni a fejlesztő, ismeretterjesztő feladatokat, témákat, amiket az óvó néniktől kapunk. Aztán, ha az idő engedi, kimegyünk a kertbe, ha nem, akkor valami benti átmozgatós, lefárasztós játékot játszunk. Ezután ebéd, amit igyekszek délelőtt elkészíteni, vagy előzőnap, vagy ha egyik se jönne össze, akkor rendelek - amíg lehet. Utána alvás, délután szintén udvar vagy szabad játék, este pedig a szokásos vacsora, fürdés, olvasás, és alvás, ami nálunk este nyolc órát jelent. A szabad játék időszakokba, alvás, illetve a kinti udvar időszaka alatt próbálok dolgozni, és haladni a projecteimmel. 

Hogyan dolgozzak, ha itthon vannak a gyerekek?

Nyilván ez kérdés függ attól, hogy mi a munkád, hány gyerek van otthon, mennyi idősek, és hogy mekkora az a rendelkezésedre álló terület, amin mindezt véghez kell vinned, alszanak-e még délután...  Szóval ez elég komplex, de nálunk valahogy így néz ki: Reggelente, amikor szabad játék van, alvásidőben, vagy esetleg amíg kint vannak az udvaron és elvannak, ekkor van a legtöbb esélyem arra, hogy viszonylag nyugiban eltudjam végezni a feladataidat. Illetve természetesen este 8 után, amikor már letettük őket aludni.

Továbbá én próbálom nekik elmagyarázni, hogy most anyának dolgoznia kell kicsit, addig játszanak ezzel vagy azzal, aztán nemsokára jövök, és együtt játszunk valamit, Muszáj határt szabni, és megértetni velük valahogy, hogy nem tudok reggeltől estig 100%-ban a rendelkezésükre állni, viszont amikor velük vagyok, akkor igyekszem minden porcikámmal csak rájuk figyelni. Eddig egész jól működik ez a rendszer a körülményekhez képest. 

Mit főzzek? Én mikor??

Mióta ovisok a gyerekek és bent esznek, hétközben maximum csak egyszer főztem plusz a hétvége. Most ugye erre is újra rá kell hangolódni, hogy mikor, mit, és miből főzzek :-D Általában a délelőtti játék, mesenézés, vagy amikor a gyerekek a kertben játszanak /rájuk látok az ablakból/ szoktam elkészíteni az ebédet, és igyekszem úgy, hogy másnapra is elég legyen. Próbálok előre tervezni, hogy lehetőleg maximum egy héten csak egyszer kelljen boltba menni, és akkor megtudjunk venni mindent, ami a következő hétre szükséges lehet. Továbbá legtöbbször gyors és egyszerű egytálételeket csinálok hétközben, amit tuti megesznek. (Brassói, milánói, tonhalas tészta, mézes-mustáros hús, borsófőzelék virslivel, hal rudacskák rizzsel, pörkölt... stb.) A manó menünél vannak ilyen szuper tervezők is :-)

heti_menutervezo-01.jpg

Háztartás

Bevallom őszintén, hogy a jelenlegi helyzetben számomra ez van a fontossági lista legalján. Tudom, hogy alapból fontos, de nyilván megnövekednek az ezzel kapcsolatos feladatok is az amúgy is rengeteg egyéb új feladat mellé, ha mindenki itthon van 0-24-ben, és még főzök is :-D Szóval most próbálok mindent egyből elpakolni, ami eddig nagyon nem volt az erőségem, de most rákényszerülök, hogy ne halmozódjanak fel a dolgok.

A gyerekeket is sokkal következetesebben bevonom a dolgokba, ami főleg a saját dolgaik, játékaik, tányérjaik, ruháik elpakolását jelenti a megfelelő helyre. De tervezek olyan programokat is csinálni napközben a gyerekekkel, mint pl. hűtőtakarítás, vagy tavaszi cipők/ruhák átszelektálása, mindezt úgy, hogy izgalmas és érdekes legyen a számukra is. Illetve csomó mindent együtt csinálok velük amúgy is, vagy legalábbis hagyom, hogy lássák, hogy a ruhák nem maguktól kerülnek a szekrénybe, a mosatlan nem magától kerül a mosogatógépbe...stb. Ezeket szinte sohasem csinálom alvásidőben,  hanem amikor ők is ott vannak, és ha tudnak besegítenek, hogy később majd maguk is megtudják csinálni egyedül. Így lassan, de azért haladni fogunk, és ők is szokták szeretni ezeket az akciókat. Természetesen a férjem is maximálisan kiveszi az otthoni teendőkből a részét, és igyekszünk ebben is még nagyobb segítség lenni majd egymás számára. 

Gondolj magadra is

Tudom, hogy ez ebben a helyzetben már már szinte nevetségesnek tűnik, de gondold el, ha te kibuksz teljesen és összeroskadsz, akkor lesz csak nagy gáz igazán, most muszáj erősnek lennünk. Éppen ezért ismerd fel időben a határaidat. Ha kezdesz besokallani, nyomj be a gyerekeknek egy mesét, zárkózz be a szobádba, és sírd ki magad, vagy hívd fel egy barátnődet, vagy lakkozd ki a körmöd, tolj be egy tábla csokit.... csinálj bármit ami jólesik. De hogy elkerüld ezt a pánikkitörést, iktass be minden napodba egy kis énidőt. Ezt amúgy is kellene, és fogok is még sokat írni erről, de most különösen fontos, hogy időnként töltőre rakd magad, mert sokkal több energiát használunk fel. Szóval ha felszabadul egy kis időt, ne sajnáld magadra fordítani!

35432788-0b5c-4797-a09c-d66afddcc168_1.JPG

Soha ne hagyjon el a humorod

Tudom, hogy baromira nem vicces a mostani helyzet, de időnként próbáld meg a dolgok napos oldalát nézni. Minden este írd össze, hogy miért vagy hálás. Ne félj nevetni egy jó poénon, sőt, keress olyan filmeket, sorozatokat, képeket, történeteket, amiken lehet nevetni! Tegyél be napközben vidám zenét, és hallgasd, sőt énekeld is! Ha pedig meguntad, pakolás, vagy főzés közben tegyél be érdekes, hasznos, bátorító podcasteket. 

Tedd meg a Tőled telhetőt, de nem kell begolyózni

Ez egy számomra különösen betartandó rész. Fogadjuk el, hogy ez most egy embert próbáló időszak, és hozzuk ki belőle a maximumot, de nem kell begolyózni! Ha valami nem megy aznap, akkor nem megy. Ha nem sikerült összeszedni a lakást, és a gyerekek fél napig a TV előtt ültek, mert most úgy alakult akkor EZ VAN. Engedd el, vannak könyebb, és nehezebb napok is, nem kell mindig minden napnak tökéletesnek lennie. Most tényleg az a fő cél, hogy éljük túl ezt az egészet, és ha nem akarjuk majd minden fronton és minden percben a maximumot nyújtani, akkor van rá esély, hogy meg is éljük ezeknek a pillanatoknak a varázsát. Mert lesz ebből is bőven, higgyétek el!

Még több tartalomért látogass el a facebook @anyakentisno illetve

instagram oldalamra is @anyakentinso

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr4715526322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása