5 érv, hogy növényalapú táplálkozásra válts

alone-background-basket-1327211.jpg

A mai bejegyzés egy vedégcikk, ami ugyan nem kapcsolódik szorosan a blog tematikájához, de úgy voltam vele, hogy fontos erről beszélni. Mielőtt valaki megijedne, a cikk nem erőszakos "térítésről" szól, én sem vagyok vegán, sem vega, nem is tervezek az lenni, de a cikkben leírtak elgondolkodtattak, és szerintem Nektek is tetszeni fog.

Ez a cikk valóban a növényalapú táplálkozásról fog szólni, amit vegánizmusnak is lehet nevezni és aminek hallatán húsevő társadalmunk tagjainak többsége legtöbbször mérges kommentelésbe kezd. Most azonban beszéljenek a tények és derüljön ki, mit jelent környezetünk, önmagunk és társadalmunk számára a húsipar.

Már az elején szeretném elárulni, hogy én nem vagyok vegán és neked sem kell annak lenned. Senkiből sem lett vegán egyik napról a másikra, a legtöbbeknek évekig tart az átállás mindenevésről vegetarianizmusra és veganizmusra, de ha ezt a cikket elolvasva úgy döntesz, hogy heti egy húsmentes napot tartasz vagy beiktatsz vegán ételeket, máris megszületett a változás.

agriculture-beautiful-blur-1023397.jpg

Magyarországon az átlagos ember évente 64 kilogramm húst fogyaszt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt száz évben a jólét fokozatos terjedésével eljutottunk oda, hogy már minden étkezéshez fogyasztunk húst és tejterméket, azonban a növekedés nem állt meg: 2025-re további 50%-os ugrás várható. Hogy a termelők kielégíthessék a fogyasztók igényeit, szaporodnak a mesterséges megoldások a húsiparban és környezetünk célszerűtlen kihasználása is egyre fokozódik. Ha pedig úgy gondoljuk, mi nem is eszünk olyan sok húst, osszuk csak el az éves átlagot és máris kiderül, az valójában kicsit több mint egy kilót jelent hetente, ami ripsz-ropsz össze is jön a reggeli felvágottakkal, a rántotthúsos szendviccsel és a vacsorára elfogyasztott maradék vasárnapi sülttel.

  1. Az egészséged

Sajnos azt kell mondanunk, hogy hiába igyekszünk háztáji vagy bio húst fogyasztani, ami hormon és antibiotikum-mentes, bár kétségtelenül több mint a semmi, mégsem jelenti, hogy védve vagyunk a hús egészségre gyakorolt hatásaitól. A Cancer Research UK adatai szerint az úgynevezett 1-es csoportba tartozó finomított húsfélék (szalámi, bacon, virsli) fogyasztása között és a vastagél és végbélrák kialakulása között közvetlen kapcsolat van. Egy 2014-es Harvard álltal kivitelezett kutatás azt találta, hogy napi egy adag vöröshús fogyasztása 22%-kal emeli a menopauza előtti mellrák kialakulását. Emellett a koleszterinnek és a telített zsírsavaknak a szívre gyakorolt hatását senkinek sem kell bemutatni. Erre lehet az a válasz, hogy mi, magyarok mindig is relatíve sok húst fogyasztottunk és mégis megvoltak ezzel az életmóddal a korábbi generációk, ám a tények mégis magukért beszélnek: a szív- és érrendszeri betegségek az összes halál 54%-át teszik ki, a daganatos betegségek, pedig 27%-ot. Az utóbbi évben a szív- és érrendszeri betegségek aránya csökkenni látszik, míg a daganatos betegségeké nő.

beef-butcher-food-112781.jpg

  1. Az állatokért

Egy átlagos nyugati ember élete során több ezer állatnak megfelelő mennyiségű húst fogyaszt el. Ezeknek nagy része, tekintettel arra, hogy az emberiség nagy része városokban lakik, ipari tartásból származik, egyáltalán nem méltányos vagy megfelelő körülmények közül.  Minderre talán a legközismertebb példa a csirkék nagyüzemi tartása a mellhús vitaminokkal való gigantikusra növesztése, míg az állat már járni sem tud és a tojók természetes adottságukon túli kihasználása olyan kis tollasoknak, melyek természetüknél fogva csapatban szeretnék élni, melyen belül még hierarchikus kapirgálási sorrendet is kialakítanak. Az A/4-es méretű ketrecekben sem társaság, sem kapirgálás nincs. Nem kell állatvédőnek lennünk, hogy belássuk ez főképp az állatokra nézve méltatlan, de ránk fogyasztókra tekintettel is, hiszen ezzel már rég kiveszett  az állattartásnak az a kultúrája, mely során dédszüleink generációja emberségesen tartotta a háztáji állatokat és ez által ésszerű mennyiségű húst tett a család asztalára, sőt az állatok még a korabeli hulladékmentes életmód fenntartásához is hozzájárultak.

cattle-cow-cowshed-69170.jpg

  1. A bolygónkért

Milyen hatással is van az állattartás környezetünkre, földjeinkre, ha éppen az a probléma vele, hogy nagyüzemi keretek között folyik? Jogos a kérdés. Gondoljunk csak bele, hogy az állatok növényeket esznek, legfőképp gabonaféléket, amit meg is kell termelni számukra. Ez olyannyira lefoglalja a mezőgazdaságot, hogy a termelés közben felhasznált víz 30%-át hús előállításra fordítják és a megtermelt gabona 50%-a az állatok táplálását szolgálja. Például véve a marhahúst: 1 kg előállítása 27 kg széndioxidot juttat a levegőbe és összességében tizenháromszor nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint ugyanannyi zöldségféle előállítása. Mindennek a biodiverzitásra gyakorolt hatása is hatalmas, hiszen az egyre növekvő húsfogyasztással egyre több megművelhető területre is szükség van és az ennek érdekében kiirtott vad területekkel számos faj veszíti el otthonát és válik a kihalás által fenyegetetté.

agriculture-cereal-clouds-175389.jpg

  1. Egy igazságosabb globális társadalomért

Ez az ok szoros kapcsolatban áll az előző pontban már említett ténnyel, vagyis, hogy az emberiség a megtermelt gabona több, mint 50%-át állatok táplálására használja. Mindeközben globálisan közel 815 millió ember alultáplált, egy a FAO által készített 2017-es jelentés alapján, miközben a nyugati társadalmak körében az elhízás növekvő aránya az egyik legaggasztóbb probléma. Ha mindent, amit megtermelünk közvetlenül emberi fogyasztásra használnánk fel, további 4 milliárd ember lakhatna jól. Az ENSZ is céljául tűzte ki, hogy 2030-ra megszünteti az éhezést, de ehhez a célkitűzés mellett az állampolgárok véleményének megváltoztatására is szükség lesz. Nem csak a húsfogyasztást kell mérsékelni, hanem a nyugati társadalmakban egyre nagyobb méreteket öltő élelmiszer-hulladékot is, ami a fejlődő országokban sem ritka, ahol a hűtési lehetőségek hiánya miatt megy kárba az étel harmada. Michael Obersteiner az International Institute for Applied Systems Analysis többek között klímaváltozással és közgazdaságtannal is foglalkozó kutatója mondta: „Ma könnyedén etethetnénk mindenkit, egyedül az elosztással vannak problémák (…) az étrendünknek meg kell majd változnia.”

apple_basket.jpg

  1. Mert így is ehetünk finomakat

Ez az utolsó érv a legkevésbé fajsúlyos, mégis talán ezt övezi a legtöbb tévhit. Ha egy népszerű receptes oldal kicsit egészségesebben panírozott rántott húst hoz le valamelyik oldalán, a kommentelők nem késlekednek undorító hamisítványnak titulálni azt, és a növény alapú ételek is hasonló reakciókat váltanak ki a fejekben. Ideje hát lerombolni azt a tévhitet a fejekben, hogy a vegánok és növényi étrendet követők csak salátát ehetnek. Ma már ontja a piac magából a tejtermék nélkül készült sajtokat és húsra emlékeztető készítményeket, ha azonban tiszta diétát is szeretnénk követni, nem csak növény alapút egyáltalán nem csak ezek a megoldások állnak a rendelkezésünkre. Szinte mindent lehet helyettesíteni növényi termékekkel, csak kicsit kell utána járni (az internet hemzseg a finomabbnál finomabb növényi alapú ételeket remekelő vegán bloggerektől és youtuberektől) és egy apró változtatás hosszú távú alkalmazásával is sokat tehetünk. Persze mondanunk sem kell, hogy muszáj nyitottan hozzáállnunk a projekthez, másképp nem fog működni.

crust-delicious-dinner-568370.jpg

Hogyan valósítsuk meg mindezt?

Hazánk mindig is mezőgazdasági nagyhatalom volt, például a monarchia éléskamrája is. Jobban ki kellene használnunk a földek és a háztáji adta lehetőségeket, akár egy pár paradicsom vagy paprika palánta erejéig is. Gondoljunk csak bele mennyi kreatív vagy akár hagyományosabb, magyarosabb étel akad, amit állati termékek nélkül is éppolyan finoman elkészíthetünk. Érdeklődésképpen és első lépésként ajánlott a Húsmentes Hétfő nemzetközi mozgalom oldalát böngészni, ahol receptek is akadnak és jól mutatja, nem azonnal teljesen életmódot váltanunk, hogy változtassunk akár a globális, akár a saját helyzetünkön

A fenti információhalmaz olvasta után úgy érezhetjük túl, sok mindenre kell figyelnünk és nekünk ez biztos sosem fog menni, de ahogy már szó volt róla, ez egy hosszú folyamat, amit nyitottan és lépésenként kell megközelíteni.

Kőszegi Anna, újságíró

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr414289039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bda 2018.10.10. 08:23:36

Embere válogatja, hogy kinek a szervezete mire, hogyan reagál. Nagyapám húst, hússal eszik saját készítésű szalámit, kolbászt, disznósajtot, sonkát, szalonnát, ezeket reggelire és vacsorára, de a hét nagy részén az ebéd is valami hús. Bányász ember volt azon belül is sokáig mozdonyt is vezetett, szóval gázolaj füstöt is szívott rendesen, aztán puff 83 éves és még mindig aktívan éli a falusi életet. Fűnyírót tol az öreg, hagyományos kaszával kaszál, fát hasogat stb. világ életében dolgozott nem keveset. Több húst megeszik ennyi idősen mint én 37 évesen, igaz én íróasztal mellett ülök egész nap. Tény vannak gondjai amire gyógyszert szed, de szeretnék én ennyi idősen ilyen állapotban lenni mint ő. Azért a szimplán növényi étrenddel kapcsolatosan is vannak fenntartásaim, ami vegyszert rá kell fújni, kétlem ezek mind lebomlanának fogyasztás előtt, például mire a cukorrépa megterem vagy 8x megvegyszerezik különféle szerekkel. A boltok polcain lévő gyümölcs sem azért néz ki úgy mint a tankönyvekben.

2018.10.10. 08:23:53

Egy normális, visszafogott írás végre a témáról, olyan óvatos bevezetővel, ami késztet a továbbolvasásra, még ha nem is ért egyet a valószínűsített mondanivalóval olvasója.

Két dolog: hagyjuk már "Az európai ember hús túlfogyasztása miatt éheznek az afrikaiak, mert marhák eszik fel a gabonát" érvet. Afrika attól nem kap több gabonát, hogy ha áttérünk vegánra, mert ez a mi gabonánk, nem az övék. Értem?

Időnként (még ha épp gépelek is) előugrik egy Olvass minket a Facebookon ablak. Semmi értelme, mert üres a hivatkozás és még ha linkelne is, majd az olvasó eldönti, hogy megkeresse-e a blogok oldalán a FB-linket. Erőszakos és felesleges funkció.

metal · http://electric.blog.hu 2018.10.10. 08:24:00

"Ha mindent, amit megtermelünk közvetlenül emberi fogyasztásra használnánk fel, további 4 milliárd ember lakhatna jól."

Ez a mondat tipikus példája annak, amikor valaki lát pár dolgot, de úgy von le belőle tanulságot, hogy a rendszert nem látja át. Amit Európában megtermelünk most pluszban, azt sosem fogja megenni az afrikai kisgyerek, mivel senki nem fogja kifizetni se a termelés, se a szállítás árát. Egyszerűen, nem fogják megtermelni, ha már nem kell az állatoknak a takarmány.

midnightcoder2 2018.10.10. 08:24:12

1. Ha a nyers zöldségek káros hatásait fele olyan intenzíven kutatnák mint a húsét vagy épp a mesterséges édesítőszerekét, valószínűleg már rég találtak volna 5x annyi káros hatást mint a hús esetében. Az ember évmilliók óta húsevő, sőt sülthús evő. Aki ezt kétli, az menjen ki a rétre és próbáljon legelni. A valódi növényevők tudnak valamit amit te nem: a rossz minőségű zöld táplálékot is meg tudják emészteni, ami a legnagyobb tömegben fordul elő. Nyilván, a csimpánz is jobban szereti a banánt, de elvan a levelekkel is. Te nem. Te csak olyan növényekkel vagy el, amit a modern mezőgazdaság produkál, illetve gyümölcsökkel, ezt a luxust viszont csak nagyon kevés, általában kis testű, és korlátozott elterjetségű faj engedheti meg magának.

2. Dögöljenek meg az állatok, az emberevő tigris is pont leszarja hogy neked mennyire fáj amikor megeszik téged. Az egyetlen faj a bolygón aki annyira hülye, hogy ennyit foglalkozik más fajok jólétével, az az ember. Egészen pontosan, a degenerált városi ember, aki gyerekként tartja a kutyáját, macskáját.

3-4. Talán a fejlődő országokban nem kellene szaporodni mint a baktériumoknak, és akkor nem lenne népességrobbanás és sem ők nem éheznének, sem a bolygó nem lenne veszélyben. Ha mi is ugyanazt a népességnövekedést produkáltuk volna az elmúlt 100 évben mint a ők, akkor ma úgy 100 millióan élnénk csak kis hazánkban. Ugyanennyi kajára. Mi is éheznénk.

5. Már ha kecske vagy.

bontottcsirke 2018.10.10. 08:38:36

Valamennyi hús kell, de minőségi, amire esély sincs a kismocskos piacokon, a szar hyperekben meg a csalóshentesnél.

I_Isti 2018.10.10. 08:38:52

@midnightcoder2: ". Ha a nyers zöldségek káros hatásait fele olyan intenzíven kutatnák "...

Van, ahol kutatják! Izraelben például a világátlagnál több zöldséget fogyasztanak, viszont pont emiatt az izraeli lakosság szervezete több növényvédő szert és az ezekből származó dolgokat tartalmaz, mint a világátlag.

Na, fő is a feje az illetékeseknek, hogy hogyan tudnának kevesebb növényvédő szert és műtrágyát alkalmazó mezőgazdaságot fenntartani...

Kánikula 2018.10.10. 08:38:59

Alapvetően az ember mindenevő. Tehát csak húst vagy csak zöldséget enni teljesen tévút. Ebben is mint az életben mindenben meg kell találni az egyensúlyt.

Én azt vettem észre, hogy a "zöldségesek" a városi emberek. Vidéken (értsd. nem nagy város) nem nagyon találsz olyat aki nem eszik húst. Sok helyen van még saját kert vagy saját állat is (bár visszaszorulóban) ami biztosan nem génkezelt vagy szörnyű körülmények között tartottak.

midnightcoder2 2018.10.10. 09:33:51

@Kánikula: "Én azt vettem észre, hogy a "zöldségesek" a városi emberek. "
Ahogy általában az állatvédõk is. Aki a természet közelében él, az nem lesz állatvédõ, és nem viszi be a házba a kutyáját, macskáját sem. Más kérdés, hogy ma már vidéken is simán elélhetsz fényévekre a világtól.

j.a.r.v.i.s 2018.10.10. 09:33:56

+2 érv

1. a test a növények nehezebb megemészthetősége miatt (mert bármennyire is szeretnék a vegánok azt hinni, nem vagyunk növényevők) hamarabb elöregszik, tehát bár kutatások nincsenek rá, várható a rövidebb élettartam.
2. az agynak elengedhetetlen az állati eredetű fehérje, tehát ha valaki 40+-osan tér át a vegán étrendre sokkal hamarabb várható az időskori elbutulás.

Más hátulütője nincs.

midnightcoder2 2018.10.10. 09:33:59

@I_Isti: Ez még mindig csak a növényvédõ szer, nem maga a zöldség. Az evolúció során az egyes fajok harcolnak, vagy együttmûködnek a túlélésért. A gyümölcs, virág az együttmûködésre példa. De Pl. a sárgarépa nem nyer azzal, ha megeszed, sõt nagyon sokat veszít vele. Kétlem, hogy ezek a növénykék semmit ne tennének azért, hogy ez ne következzen be.

Trednar 2018.10.10. 09:34:03

Nem a húsfogyasztással van a probléma. Ember a létezése óta húst eszik. A mai világban vannak a vegánság buzgóharcosai, akik hírdetik, hogy a zöldségevés MINDENT megold. Amit más is írt korábban, a probléma a túlnépesedés. Amíg ez nem változik, addig mindenki ehetne akár csak répát is, a folyamat max csak lassulna (talán), de nem állna meg.
Innentől kezdve az összes ilyen cikken max csak nevetni tudok.

ecch 2018.10.10. 09:34:05

@midnightcoder2: Pontosan! Meg lehet figyelni, abban az ökoszisztémában, ahol minden faj a funkciójának megfelelő mértékben van jelen, ott érdekes módon nincs gond az adott ragadozó húsfogyasztásával. Az ember az aki mértéktelen módon van jelen mindenütt, így persze hogy van globális hátulütője. S ebből kifolyólag hatalmas hiba a hústermelést a globális érdekekkel szembefordítani, hiszen nem a táplálék jellegével van a gond, hanem a mennyiségével. Sokan vagyunk ezért sok húst, sok növényt, sok autót, sok energiát igénylünk, stb.

Nancsibacsi 2018.10.10. 09:34:07

@I_Isti: A műtrágyát meg a növényvédő szert nem kell egy kalap alá venni. A műtrágya ha jól használják jobb mint a szerves trágya, mert pont annyi van benne mindenből, amennyire a növénynek szüksége van, könnyebben felvehető formában. A növényvédő szer az meg mindenképpen méreg - lehet hogy gombákat öl meg, lehet hogy rovarokat, lehet hogy más növényeket - de az tuti, hogy valami számára mérgező.
Sokat nem kell gondolkozni rajta, mert már réges rég megvan a megoldás, hogy hogyan lehet kiváltani: több pénzzel. Egy gyomirtó szert kivált a kapálás - csak hát a gyomirtó szer kijuttatása olcsóbb. Léteznek a betegségeknek ellenálló fajok - csak hát jóval alacsonyabb a hozamuk, tehát kevesebb lesz a bevétel (vagy drágábban kell adni a végterméket).
Egy 2-es, de inkább 4-es szorzót nyugodtan odatehetsz a termékek árának végére, és ha erre azt mondod hogy okés, akkor el is lehet felejteni a növényvédő szereket.

Projektmenedzser 2018.10.10. 09:34:10

Mi megpróbálunk minél kevesebb húst enni. Meg tudom erősíteni, hogy már alap élelmiszerekkel is ki lehet váltani a húsféléket, s egy 100 kg-os férfinak sem fog hiányozni a hús.

Ahogy tudom, a baj a kolbászokkal, felvágottakkal és más tartósított húsokkal van, ezekben nitritet használnak, ami valóban rákkeltő. Más megoldás azonban nincs, hogy a 2-3 nap alatt megrohadó húsból hónapokig elálló kolbászt készítsenek, így használják.

Azt meg szerintem mindenki elismeri, hogy luxus és tarthatatlan, hogy reggelire mindenki kolbászt/felvágottat eszik, délben valamilyen húst (rántott hús, fasírt, gulyás, pörkölt), este meg megint valamilyen felvágottas vagy kolbászos szendvicset. Pedig az átlag magyarnál így megy, s emiatt van annyi betegség, a szervezet nem erre a habzsi-dőzsire készült.

Mi több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, a húst sokszor kiváltjuk sajtokkal, ezek már minden apró boltban kaphatók: mozzarella, trappista, szeletelt különlegesebb sajtok. A DM-ben meg vannak kis dobozos kenyérfeltétek 300-500 Ft-ért, amit kenyérre kenve semelyik férfi sem mondaná meg, miből készült. 2 napja májkrémes kenyeret reggeliztem, legalább is azt hittem, aztán kiderült, hogy shitake gomba meg csiperke gomba volt pépesítve. De van még baromi jó tormás kenyérfeltét, másféle zöldségek, stb. Amikor ezeket eszem, akkor tűnik fel, hogy a németek tényleg tudnak valamit, s egy jó tormás krém mozzarellával simán odab.sz az itthon kapható soproni felvágottnak és társainak.

Felénk az egyetlen valamire való parizer, a Sága sajtos-füstölt parizer 2500 Ft/kg, de még a Soproni felvágott is 1800 Ft/kg. Na most ennyi pénzt kiadni gyakorlatilag műanyagba töltött zsírba fagyott húsdarabkákért szerintem luxus. 3000 Ft/kg árért már nagyon jó sajtokat lehet venni, de a fent említett 300-500 Ft-os DM krémek is elég egy családnak egy étkezésre.

Mi most ezzel próbáljuk átformálni a táplálkozásunk, ami nem jelenti azt, hogy ne ennénk gulyást vagy rántott húst, de hogy nem eszünk napi 3 alkalommal húst, az tuti. A pácolt tartósított húsokat meg ahol lehet kerüljük, néha egy kis szaláminál teszünk kivételt.

Muad\\\'Dib 2018.10.10. 09:34:13

"...Ha mindent, amit megtermelünk közvetlenül emberi fogyasztásra használnánk fel, további 4 milliárd ember lakhatna jól..."
ROTFLMAO!
Édes Istenem. Ez nagyon ütött.

Nancsibacsi 2018.10.10. 09:34:16

1. Erről kb semmit se tudunk. Rengeteg húsevő él sokáig, és rengeteg egészséges növényevő hal meg korán. Az teljesen biztos hogy az ember mindenevő - ezt a fogazat 100%-ban megmutatja. Egy medvét is tarthatsz káposztán meg tökön, de az nem fogja az egészségét szolgálni, mert jobb neki ha néha kecskét is kap.
2. Azok az állatok meg se születtek volna, ha nem lenne rájuk szükség. Az tény, hogy az ipari termelés rossz minőséget termel - de erre nem az a megoldás, hogy ne tenyésszünk állatot, hanem az, hogy tiltsuk be az ipari termelést. Foglalkozzon ismét a világ 50 százaléka mezőgazdasággal 1% helyett - több értelme van mint az excel táblák irkálásának, meg a blogolásnak -, és termeljünk jó minőségű húst, drágán. Kerüljön 1 kiló hús 1000 helyett 4000-be - én benne vagyok. Akinek nincs elég pénze erre, az ne egyen húst, vagy simán haljon éhen - úgyis sokan vagyunk.
3. Ez a legbutább érv. Ami vizet egy állat elhasznál, azzal mi lesz? Megszűnik létezni? Kilövi a tehén az űrbe? Francokat. Lesz belőle trágya, amit a növények használnak. Ami CO2-t termel egy tehén, azt megköti az a fű meg gabona, amelyet utána a tehén meg fog enni. Ez nem kötött szénből származó CO2, mint amit a kibányászott szénből, olajból meg földgázból állítunk elő, hanem eleve növényekből származik. Ha a növény elrohadna - mert nem volna tehén ami megegye - ugyanúgy a levegőbe kerülne.
4. Nem szabad igazságosnak lennünk az éhezőkkel szemben, mert akkor túlszaporodnak. Az éhezés teljesen jól szabályozta a szaporodásukat - a föld, amit annyira védeni szeretnél védekezett ellenük. Ha mi ebbe belenyúlunk azzal hogy etetjük őket, nagyon súlyos hibát követünk el.
5. Hús mellett is ehetsz növényi alapú dolgokat - így sokkal nagyobb a választékod, hogy finomat egyél. Ha valamit kiveszel az étrendedből, akkor biztosan csak kevesebb finom dolgot tudsz enni, mintha benne hagynád.

Medgar 2018.10.10. 09:34:37

Ismét egy féligazságokból légvárakat felépítő cikk..

ComLo 2018.10.10. 09:37:01

Engem talán az az ellentmondás zavar a legjobban, amikor egy vegán nagyon lelkesen magyarázza, hogy amióta vegán sokkal változatosabban eszik.
Azzal hogy az alapanyagokból kizársz egy hatalmas halmazt miért lesz változatosabb az étrended?
Nekem mint húsevőnek alapvetően pont ugyanannyi vegán választásom van (és félreértés ne essék, én tényleg csomó, jó vegán kaját is eszek (ázsiában élek, itt elég sok, és elég komoly hagyományú vegán kaja van)), plusz minden amiben van hús is. Hogy jön ebből ki, hogy a kisebb a több?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.10. 11:22:46

@I_Isti: " ... Na, fő is a feje az illetékeseknek, hogy hogyan tudnának kevesebb növényvédő szert és műtrágyát alkalmazó mezőgazdaságot fenntartani... "

steril körülmények között kell termelni... :-) és lőn, pl: víz ízű saláta, paradicsom, paprika....

2. Állatok? Azok az állatok csak és kizárólag azért születnek meg, hogy elfoglalják a helyüket a táplálékláncban, egyetlen oka van a létezésüknek, hogy kajává alakuljanak :-) . PONT.

5. Mert így is ehetünk finomat.... Az, hogy eszek húst, miért zárja ki azt, hogy az finom legyen, illetve, hogy ehessek húsmentes finomat IS.
Azért ez " ... Ma már ontja a piac magából a tejtermék nélkül készült sajtokat és húsra emlékeztető készítményeket, ... " nem jelenti azt, hogy az a sajtra emlékeztető ízé, hozza a Parmezán vagy Pálpusztai élményt :-) , hogy az állaga hasonlít, az nem jelenti azt, hogy az íze is jó... A tejszínhab íze is nagyságrendekkel jobb, mint a növényi helyettesítőjének az íze, a tojásról pedig ne is beszéljünk, egy rendes rántottát nem lehet helyettesítőből összehozni, mert nem hozza az ízeket...

summa summarum, aki vega akar lenni, legyen az, nem sajnálom tőle, de még szőrmentén se agitáljon!
Elismerem, vannak finom vega ételek, DE azt semmi nem zárja ki, hogy azokat IS megegyem... A többi meg egyéni szociális probléma....

no.nick.today 2018.10.10. 11:22:51

@ComLo: Pedig logikus.

Egy hús(t is) evő nehezebben telítődik a húst is tartalmazó ételek rendszeres fogyasztásával, így gyakrabban eheti ugyanazt az ételt anélkül, hogy elmenne tőle a kedve.

Egy ("nyugati") vegán kénytelen minél több variációt kipróbálni, hogy ne undorodjon meg egy-egy ételtől idő előtt.

pangea 2018.10.10. 11:22:53

@Nancsibacsi: Ez egy nagyon jo komment volt. Annyit tennék hozzá, hogy a mi felelősségünk hogy a tenyésztett állatok ne szenvedjenek A rövid kis életünkben.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.10. 11:23:03

@Medgar: Ha már légvárat épít valaki, akkor ne spóroljon az anyaggal! :-)

hidroponi 2018.10.10. 11:23:08

@midnightcoder2: ha en ennyire hulye lennek mint te, nem dicsekednek vele...

spinat 2018.10.10. 11:23:11

tegyük mellé bizonyos zöldségek túlfogyasztása kozta betegségeket, vagy esetleg Spanyolország elsivatagosodását az epertermesztés miatt.

GöTi 2018.10.10. 11:23:15

"az emberiség a megtermelt gabona több, mint 50%-át állatok táplálására használja. Mindeközben globálisan közel 815 millió ember alultáplált"

Nem igazán vagyok vevő a "szegényemberezésre", ha azt látom, hogy felelőtlenül szaporodnak, és tanulás, munka helyett követelőznek. Afrika népessége az 1960-as évek óta legalább megkettőződött, a magyarországi cigányok száma 20 év alatt duplázódott! Nem a termelő, dolgozó emberek miatt bővül a nyomorgók száma.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.10. 11:26:37

@GöTi: Ezzel arra célzol, hogy ha nekik kellene megtermelni a gyereknevelés és ellátás költségeit, akkor belátóbbak lennének, és kevesebbet üzekednének?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.10. 13:37:47

@Könyveslány: az a FB faszság a blog.hu sara.
ui: bocs, ez cenzúrázott blog, ide nem írok érdemi dolgokat. Ezt is kár volt, asszem.

midnightcoder2 2018.10.10. 13:37:53

@Magánvéleményem: Nem valószínû. Inkább arról van szó, hogy ez ott nem szempont. Amivel ezen változtatni lehetne, az leginkább a nôk oktatása, és jogainak a biztosítása. A feminizmus a legjobb megoldás a népesség csökkentésére.

midnightcoder2 2018.10.10. 13:38:02

@hidroponi: Pónika te csak legeld tovább az algát.

Yda 2018.10.10. 13:38:07

Mégis szerintetek mi a történik azokkal a méreganyagokkal amiket az intenzív takarmánytermesztés során a növényekbe kerülnek és és az állatok megeszik? Mi történik azokkal a növekedés serkentőkkel amiket az állatok kapnak, és a gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, amiket akkor kapnak, ha megbetegednek? Mennyi növény megy keresztül egy állat emésztőrendszerén az élete során, mennyi víz megy keresztül rajta? Mindent kiszűr a máj és a vese? - Hát nagyon nem! -Felhalmozódnak, koncentrálódnak a szövetekben, a húsban, a zsírban. Nem feltétlenül az eredeti molekulák, hanem azok bomlástermékei. És ezek eddig csak a növényevők voltak. Valami azokat is elfogyasztja. Ő már ezt a koncentráltat koncentrálja tovább, építi be magába. Ezért igaz az, hogy ha már húst eszel, nem mindegy, hogy az az állat mivel táplálkozott és még az sem mindegy, hogy tartották. Minél feljebb mész a táplálékláncban, annál kevésbé egészséges elfogyasztanod az egyes elemeit. - Megmosolyogtatóan téves az a vélekedés, hogy de hát a növényeket pedig permetezik, azért egészségtelenebbek. - Utóirat: Disznót és embert pedig tényleg ne egyél, mert azok mindent felzabálnak. :)

2018.10.10. 13:38:10

@midnightcoder2:
2. Ehhez azért hozzáteszem, hogy az állatok a fajtársaik pusztulását is ugyanúgy leszarják. A humanizmusra és empátiára való hajlamot is az evolúció produkálta nálunk, tehát nem jó ez az érved.

A többivel nagyjából egyetértek.

Nancsibacsi 2018.10.10. 13:38:13

@pangea: "a mi felelősségünk hogy a tenyésztett állatok ne szenvedjenek A rövid kis életünkben"
Falusi, otthoni állattartásban nem is fognak azok szenvedni. Én faluról származom, mikor sihederként elkezdtem nyúlászkodni, apám elvette előlem a reggelit, mert "Először a jószág lakik jól!". Más kérdés hogy ma már a falusiaknak nincs annyi pénzük, hogy állatokat tartsanak saját maguknak, mert a multiban olcsóbban megveszik - a nyilván rossz minőségű - húst, mint amennyiért az álaltnak megvennék a takarmányt.

Nancsibacsi 2018.10.10. 13:38:16

@Projektmenedzser: "nitritet használnak, ami valóban rákkeltő"
A rák sejtmásolási hiba. Vagyis pl. ha kezet mosol, az is rákkeltő, mert bőrsejteket pusztítasz el, amelyeket pótolnia kell a szervezetnek. Ekkor meg vagy sikerül a másolás, vagy nem. Tovább megyek: a légzés is rákkeltő, mert a légzés nyilván rongálja a légutakat, a levegőben lévő porszemek sejteket fognak leszakítani, amelyeket pótolnia kell a szervezetnek.

Macropus Rufus 2018.10.10. 13:38:19

Azzal gondolom a blogger is tisztában van, hogy vannak zsírban oldódó vitamink a növényekben... ja még sincs tisztában, különben nem írná ezt a blogot.
Minnél kevesebb zsír van a testben annál kisebb eséllyel fog az adott vitamin kellő mennyiségben elraktározódni. Továbbá feljebb már említett másik ok: az embert nem a növényi fehérje mozgatja. Az agynak igen is szüksége van pár dologra az húsból.
Azzal gondolom a blogger is tisztában van, hogy minden hányásban van sárgarépa függetlenül attól, hogy nem is emléxik mikor evett utoljára répát. Viszont vélhetően az okával egyáltalán nincs tisztában: az emberi emésztő rendszer nem vagy csak nagyon nehezen tudja megemészteni a növényi rostokat, mert alapvetően nem növény evőek vagyunk. A rost kell, de nem ő az elsődleges energia forrása az emberi testnek. Amint komoly energia felhasználás kell, egyből kiüt a növény evésből következő energia hiány. stb..

így a végén: a húsevőknek miért nincsen egy késztetésük arra, hogy a vegánokat meggyőzzék a húsevésről? Miért csak a vegánok éreznek késztetést a missziós szerepre?

Sir Galahad 2018.10.10. 13:38:21

@Magánvéleményem: Szerintem inkább arra, hogy ha már - ahogy írod - ilyen ütemben üzekednek, akkor legyenek szívesek ennek megfelelően tanulni és dolgozni, követelőzés helyett.

GöTi 2018.10.10. 13:38:22

@Magánvéleményem:
Lehet azt az "üzekedést" [nem nevezném így] felelősen úgy intézni, hogy ne legyen szaporulat a következménye...
Európa, a fejlett világ lakossága részben azért csökken, mert a gyermekvállalással járó hátrányokat a lakosság jelentős része nem vállalta, saját pillanatnyi jólétét helyezte előtérbe. Az automatizálás, gépesítés nem váltott ki közben annyi munkaerőt, mint amennyivel a népesség csökkent. Felborult az egyensúly, elkéstek a beavatkozással, kapkodnak, hibáznak.
Nagy népességű országok eredményesen fogták meg a népességrobbanást, Kína propaganda, tiltás-büntetés rendszerrel, India az oktatáson keresztül (kevésbé hatékonyan, de számottevően).
A túlnépesedő területeken összetett problémarendszer (elvakult vallásosság, idióta fegyveres diktátorok, merev tradíciók...) van jelen.

Melee 2018.10.10. 13:38:24

1. A túlzott húsfogyasztás egészségtelen. Ez tény. A túlzott.
Miként a tisztán növény alapú táplálkozás is egészségtelen. Az ember nem kap meg minden szükséges tápanyagot a növényekből (a legfontosabbakat igen, de az még nem az optimális összetétel). Ritka nagy hülyeségnek tartom a paleo divatot, és ostobáknak az étrend követőit, de egy dologban kétségkívül igazuk van. Az ember évmilliók óta mindenevő.
2. Ezt törvénnyel kellene szabályozni, nem az egészségünk feláldozásával.
3. Ugyanúgy. Lenne a marhatartásnak környezetkímélőbb tartásmódja is, de az drágább. Ha nem szabályozzák, akkor a melyik kezembe harapjak kérdés előtt állok.
4. Az igazságosabb globális társadalomért először azt kell megakadályozni, hogy a Földet legjobban pusztító réteg fenntarthatatlan sebességgel szaporodjon. Megbotránkoztál a videón, amelyik azt mutatta, hogy gyújtották fel a kiselefántot? (Szerencsére csak részsikerrel.) Ugyanazok tették, akiket etetni akarsz.
5. Ízlés kérdése. Tudom, hogy manapság menő ezt ráerőltetni másokra, de akkor is bunkóságnak tartom. A gebe nőket se szeretem, hiába erőltetik őket a címlapok.

Piszkos Freud 2018.10.10. 13:38:26

Egyetértek a sok kritikussal. Csak 1+

A vörös hús káros és a szív és érrendszeri megbetegedések egyik előidézője, katalizátora:
Baromság.
Úgy tudom Bretagne és Aquitaine a legnagyobb libatermelők (a liba vörös hús), és sokat is esznek, ráadásul sok libazsírral. Érdekes módon ezek kötött a vöröshús fogyasztók között fordul elő Franciaországban a legkevesebb szív és érrendszeri megbetegedés.

A hús minősége a fontos. Melle pl. a nagyüzemi (A4-es ;) csirkének is van. Normális combja csak annak, amelyik mozog is valamennyit. Én inkább combot eszem, mint mellét. Hm, a mellről nem a kajára asszociálok már jópár évtizede :)

károly szántana 2018.10.10. 13:38:28

A föemlösök (így az ember) mindenevök. Pont. mindenki, aki ezzel szembemegy, és a kizárólagos növényevés mellett érvel, az biológiából megbukott. A csimpánzok szabályos hajtóvadászatot rendeznek más majomfajok egyedei után, arra várva, hogy azok a kimerüléstöl leessenek a fáról.
Ezen kívül minden szójából készült étel fogyasztója (az összes vegetariánus/vega etc.) nagymértékben hozzájárul az esöerdök kipusztításához.
De a legnagyobb bün, ha a saját gyereküktöl vonják meg az állati fehérét, mivel az nélkülözhetetlen az agy rendes fejlödéséhez, ezt növényi fehérjékkel (amiket sokkal nehezebb megemészteni, ezért olyan hosszú és bonyolult pl. a növényevök bélrendszere) pótolni nem lehetséges.

protézisesh 2018.10.10. 16:20:26

Többen is megírták, a cikk sajnos rengeteg FÉLigazságot tartalmaz...

Az ember emésztőrendszere mindenevő, az állati fehérje elhagyása hiánybetegségeket okoz. (Ez többnyire látszik is a “vértelen” fakó vegákon). A mongolok pl azert tudták leigázni kínát, mert állati fehérjében sokkal gazdagabb táplálékon éltek (hús, szárított hús, tej, tejtermékek (kalcium!)), így sokkal erősebb csontozatuk és izomzatuk volt, mint a növényevő kínaiaknak.

A magyar többnyire nem vörös húst (=marhát) eszik, a magyar húsfogyasztás 90%a csirke-pulyka-sertés.

A feldolgozott hústermékek hústartalma változó, felvágottaknál többnyire sajnos 50% alatti. Vagyis 1kg parizer megevéséhez nem kell 1kg tehén.

Az állattartás vízigénye sem 100%, ugyanis a tehén nem csak iszik, de ad naponta 40 liter tejet (95%a víz), meg pisil is egy csomót. Ami előbb-utóbb visszajut a természetbe.

Afrikában nem azért esznek kevés húst, mert a hús kevés, hanem mert az ember sok. Az utóbbi 50 évben oda született 3mrd ember, egy ilyen népességrobbanást SEMMILYEN élelmezéssel nem lehet lekövetni.

Éhínséget viszont lehet azzal is generálni, ha a kukoricát a tehenek etetése és tortillakészítés helyett bioethanol-gyártásra fordítjuk. (Ld mexikoi éhséglázadások)

Szóval együnk csak nyugodtan húst és gondolkozzunk azon, hogyan lehet a fejlődő (fejletlen) országok lakosságának esztelen szaporodását megfékezni.

midnightcoder2 2018.10.10. 20:30:26

@GöTi: "A túlnépesedő területeken összetett problémarendszer (elvakult vallásosság, idióta fegyveres diktátorok, merev tradíciók...) van jelen. "

A gond az, hogy ez eléggé benne van ezeknek az embereknek a kultúrájában, társadalmában, értékrendjében. Ezt pedig rohadt nehéz változtatni.

ételizésítő 2018.10.10. 20:30:32

@Projektmenedzser:
"nem eszünk napi 3 alkalommal húst"
Ahogy az emberek 99%-a sem.
Akkor ugyanis az éves átlag húsfogyasztás nem 64 kg, hanem kb. 200 kg lenne.

Ami a kolbász tartósítását illeti: szerinted régen falun honnan volt nitrit?
A kolbász mégis elállt akár egy évig is, pedig nem volt hűtőszekrény, ellenben volt nyár.
A titok: füstölés + szárítás.

@Nancsibacsi:
A medve nem jó példa, mert pont mindenevő, sőt, a barlangi medve pl. növényevő volt. Ki is halt.
"Foglalkozzon ismét a világ 50 százaléka mezőgazdasággal"
Járj te az élen. Holnaptól menj el kapálni. De ne csak évi 1 napra, hanem életed végéig.
"Kerüljön 1 kiló hús 1000 helyett 4000-be"
Milyen húst kapsz 1000-ért és hol? Vagy milyen pénzegységből 1000?

@protézisesh:
A sertés nagy része is vörös hús, de még a csirkének is csaknem a fele.
Pulykát még nem láttam feldolgozva, mert nem szeretem az ízét, de szerintem abban is van nem kevés.

"A feldolgozott hústermékek hústartalma változó, felvágottaknál többnyire sajnos 50% alatti."
Ez emeletes marhaság. Nézd meg a feliratot rajtuk, ma már fel kell tüntetni a hústartalmat, egy átlag virslinél is 80% fölötti. A kolbász- és szalámiféléknél meg 90% fölött.

"a tehén nem csak iszik, de ad naponta 40 liter tejet"
Melyik fajta? Mert az átlag ennek kb. a fele. Azt is napi kétszeri fejéssel.
Másrészt még a 1,5%-os tejnek sincs 95%-os a víztartalma. A valóság 85% körül van.

midnightcoder2 2018.10.10. 20:30:43

@Yda: A legtöbb növényvédőszer záros határidőn belül lebomlik. A gond az, hogy a salátával elég gyakran ez előtt a határidő előtt eszed meg. A másik vicces dolog, hogy az istenadta néppel etetik azt a jó barna kenyeret aminek az előállításához használt teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a búza héját (attól barna) ez viszont az esetek többségében fuzáriummal fertőzött. Ami pedig finoman szólva nem annyira egészséges.

midnightcoder2 2018.10.10. 20:30:52

@Zabalint: Mint mindennek, a humanizmusnak a túltolása is beteg dolog. Amíg embertársaddal szemben vagy humánus - egy bizonyos mértékig - az rendben van, a bizonyos mérték ennél az a pont, amikor baleknak néznek. Az állatokkal való humánus bánásmód pedig szerintem azt jelenti, hogy feleslegesen nem okozok szenvedést nekik. De az, hogy kinél mi a felesleges szintén egyéni preferencia. A túltolt humanizmus itt is vicces dolgokat szül, Pl. amikor ahhoz, hogy megmentsenek egy macskát vagy egy kutyát, az állatvédők feláldoznak egy rakás növényevőt. Pedig hát, a kutya is csak olyan állat mint a disznó, sőt még a disznó okosabb is.

ételizésítő 2018.10.10. 20:30:58

@Kánikula:
Olyan nincs, hogy génkezelt, csak olyan, hogy génmódosított.
Ami meg tök ugyanaz, mint a kitenyésztés, csak gyorsabb.
A mai kukorica, krumpli, sárgarépa, paradicsom, paprika, sertés, csirke, de a kiskedvenc kutya-macska-aranyhörcsög stb. mind-mind génmódosított termék, csak míg a tenyésztés során a génmódosítás évtizedeket vesz igénybe, addig a laborban ugyanannak az eredménynek az elérése esetleg csak pár hónapot.
Attól, hogy valami génmódosított, még semmivel sem károsabb, mint a hagyományos módon kitenyésztett.

@j.a.r.v.i.s:
2a: Ha meg gyerekkorban kényszerítik a szülei vega vagy vegán étrendre, akkor elmarad az agyfejlődése attó, mintha húst is enne, azaz a vega-vegán szülők eleve hülyébb gyerekeket nevelnek.

@midnightcoder2:
Az a ritka kivétel, amikor teljesen egyetértek veled.

"Kétlem, hogy ezek a növénykék semmit ne tennének azért, hogy ez ne következzen be."
De, tesznek. Nagyon gyorsan szaporodnak. A szúnyog se nagyon tesz mást a fecske ellen.
A csilipaprika pl. azzal védekezett, hogy baromi sok kapszaicint halmoz fel a termésében, ami az emlősök - a potenciális elfogyasztók - száját baromira csípi, ezért nem is nagyon eszik (a madarakét nem, azok eszik is). Emellett a színe is rikító, ami figyelmezteti az emlőst, ami már evett belőle, hogy a múltkor én égettem szét a pofád, és megint az lesz, ha megeszel. És az állat sem hülye, emlékezik rá.
Aztán meg jött az ember, és pont ezért kezdte enni, mert csíp. Sőt, mesterségesen kitenyésztett még sokkal erősebbeket (a természetben talán 200 ezres SCO-értékig megy fel a csili csípőssége - bár az átlag 10 ezer környéke, ez az ember számára önmagában már kurva csípős, de ételek ízesítésére kis mennyiségben pont kellemes, a kitenyésztettek közül a legújabb már valahol 3,5 milliónál tart, a tömény kapszaicin 16 millió körüli).

protézisesh 2018.10.10. 20:31:06

@GöTi: ja, kína olyan jól elkapta (másfélmilliárd kínai után) a bulit, hogy most az a bajuk: hiányzik 1-2 teljes generáció a korfájukból. Nemsokára ott lesz egymilliárd 70-80 éves kínai, akiket ápolni-etetni kellene. Na a baj majd akkor jön...

India is menetel felfelé, 1,3mrd-ot ők is elkerülték. Úgy, hogy annak a tömegnek a mediánja 27év, vagyis a lakosság több mint a fele dug, dugni akar, dugni fog... (1960ban még csak 400millióan voltak) Na az a plusz 800 millió indiai, az a probléma. Pedig azok vegánok...

Afrika is hozzácsapott 1milliárd(éhezőt) a létszámhoz 1960 óta. És a következő 30 évben megint duplázni fognak.

Eközben a “fehér” ember létszáma 50-70 éve nagyjából stagnál. Biztos az a baj, hogy én hetente megeszem 2 kiló húst? Ájdonttinkszo...

ételizésítő 2018.10.11. 09:34:36

@protézisesh:
Napi 30 dkg, az azért nem kevés, ha mindennap annyit megeszel.
60 éves korodra annyira elmeszesedsz, hogy 15 centit nem tudsz majd előrehajolni.

Nem véletlen, hogy a legtöbb kultúrában heti átlag 2x kerül hús az asztalra, és az főétkezésként. Ebben is van ún. egészséges mérték.

Pannon Puma 2018.10.12. 01:17:15

Annyi szakértő van itt a fehérjehasznosítástól a fuzáriumig minden témában, hogy ehhez a komplex tudásanyaghoz már nincs is mit hozzátenni. Max. annyit, hogy ha van a világon legalább egy vegán, aki öreg és nem hülyült el, akkor ez az egész eszmefuttatás és fröcsögés kár volt...

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása