Ismerd meg a bőrödet! - Alap bőrtípusok jellemzői és ápolása

Az ötféle bőrtípus meghatározása

Arra gondoltam, hogy a mai bejegyzésben összeszedem, hogy milyen alap bőrtípusok vannak, hogyan tudod megállapítani ezt te otthon magadnak, illetve, hogy miket kell szem előtt tartani, és milyen bőrápoló termékeket érdemes használni egy-egy bőrtípusnál. Természetesen ez egy óriási téma és rengeteget lehet róla beszélni, én most igyekeztem a legalapvetőbb dolgokat összefoglalni közérthető módon.

Hogyan tudod megállapítani? Figyeld meg, hogy vannak-e száraz, hámló részek a bőrödön, tágak vagy szűkek-e a pórusaid, mennyire zsíros, pattanásos a bőröd, és hogyan ezek az arcod melyik részére jellemzőek. Ezután a legegyszerűbb, ha megmosod az arcod és utána nem viszel fel rá semmilyen sminket vagy krémet pár órán keresztül és megfigyeled, hogy hogyan viselkedik a bőröd. 

Normál: A bőröd általában se nem zsíros, se nem száraz, miután megmostad, utána is kellemes érzet marad az arcbőrön, nem feszül. Általában szép egységes az arcbőr, nem jellemző rá a pattanás vagy a tág pórusok. Ez az egyik legszerencsésebb és általában a legprobléma mentesebb típus és a legritkább is. 

Ápolása: Általában nem igényel plusz kezelést, csak az alapokat, ami reggel: arctisztítás, hidratálás, fényvédő, este pedig a smink és szennyeződések eltávolítása, majd hidratálás. Természetesen ha úgy érzed, ezen felül nyugodtan kipróbálhatsz különböző szérumokat és arcpakolásokat, illetve 1-2 hetente, vagy ahogy érzed, érdemes lehet még egy hámlasztót felvinni, de a te bőrödnek, ha egyébként problémamentes, ez az alaprutin is teljesen megfelelő és elegendő. 

 

Száraz: Ha a bőröd húzódik, érzed, hogy száraz, esetleg hámlik, hajlamos a kipirosodásra, akkor száraz az arcbőrtípusod. Általában nincsen, vagy kevés pattanás jellemző rá, nem tágak a pórusaid, érzékenyebb lehet összeségében, hamarabb jelentkezhetnek a ráncok is. 

Ápolása: Ha száraz a bőröd, a megfelelő hidratálás nagyon fontos. A reggelt te is kezd egy gyengéd lemosással, hidratálással és fényvédővel, este pedig lemosás és jó alapos hidratálás. Ennél a típusnál már érdemes hetente több alkalommal is egy kis extra kényeztetést adni a bőrnek hidratáló szérumok formájában, amik segítik megtartani a bőr nedvesség tartalmát. A hialuronsav lesz az egyik legmegfelelőbb a számodra, mivel csodásan segíti a bőr nedvességtartalmának megtartását és fokozását. 

 

Zsíros: Ha a megmosás után már 1-2 órával nagyon fénylik az egész arcod, érzed, hogy zsíros, olajos és a pattanásokra, miteszerekre is hajlamosabb vagy, pórusaid is tágabbak, akkor zsíros arcbőrrel rendelkezel. A pattanások után fellelhetőek a bőrön foltok is. Jó hír viszont, hogy kevésbe hajalmos a ráncosodásra ez a bőrtípus. 

Ápolása: Az alaprutin itt is hasonló reggel, alapos arctisztítás, utána fényvédő. A hidratálást ki lehet hagyni, általában a fényvédő elegendő. Arra érdemes figyelni, hogy az esti hidratáló könnyű állagú legyen és inkább vízbázisú. Esténként viszont az alapos arctisztítás után és a hidratálás előtt érdemes valamilyen hámlasztót használni, illetve pattanások, foltok elleni szérumokat. Ilyen a retinolsav, a C-vitamin, vagy a szalicilsav is például. 

 

Kombinált: Ha a T vonalban, azaz a homlokod és az orr, áll részen a megmosás után érzed, hogy zsíros a bőröd, miteszeres, de a többi részen, az orcádon meg szárazabb, húzódik, vagy normál, akkor kombinált bőrtípussal rendelkezel. Erre a típusra is jellemzőek a pattanások, foltok főleg a T vonalban. 

Ápolása: Tulajdonképpen ugyan az, mint a zsíros bőrnél, esetleg a hidratálónál érdemes jobban figyelni, hogy elegendő legyen a szárazabb részeken. 

Természetesen a különböző típusokon belül is lehetnek fokozatok és eltérések, illetve ezeken felül is jelentkezhetnek különböző bőrproblémák és persze sokkal mélyebben is bele lehetne menni a dolgokba, de alapvetően ezekre érdemes odafigyelni :-) A következő cikkben pedig arról lesz szó, hogy mi mit jelent és mit mire lehet használni, lényegében egy alap bőrápolási szótár és kisokos :-) 

A cikket a Notino támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr9216672224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása