10 tipp a stresszmentesebb mindennapokért - avagy hogyan ne őrüljünk meg anyaként se

stressed-mum-579839.jpg

Az életünk során szinte folyamatosan stresszhelyzeteknek vagyunk kitéve. Annyi mindenen tudunk aggódni, filózófálunk, összesküvés elméleteket gyártunk, azon rágódunk, hogy ki mit gondol, és közben szép lassan házisárkánnyá változunk, látszólag piszlicsáré dolgok miatt. 

Az elmúlt egy évben engem is elég sok változás ért. Visszamentem dolgozni, a gyerekek elkezdték az ovit, lediplomáztam, és a házunkat is folyamatosan alakítjuk, ami sokszor elég nagy felfordulással jár. Ezen felül saját magam is őrlődök és egyensúlyozok a szerepeim között, próbálom kialakítani a megfelelő életritmust, ami kicsit sem könnyű feladat. Főleg, hogy hajlamos vagyok rágörcsölni a dolgokra, majd teljesen elveszni bennük. Így már saját magamnak generáltam a feszültséget egy idő után, és egyszerűen be kellett látnom, hogy ez így nem mehet tovább, muszáj végre lehiggadnom, hogy ébredések után ne hordjak ki lábon egy spontán infarktust, amikor eszembe jut, hogy mennyi minden van... :-D

Attól tartok, hogy a stresszes és bosszantó helyzeteket nem fogjuk tudni elkerülni, viszont megtanulhatjuk jól kezelni ezeket a szituációkat. Szóval arra gondoltam, hogy megosztom veletek az én stresszcsökkentő technikáimat, amivel igyekszem sokkal kiegyensúlyozottabbá tenni a gondolataimat, meg úgy a mindennapjaimat. Van, amit még nagyon gyakorolnom kell, és folyamatosan küzdök, hogy sikerüljön, és van, amit már egészen jól sikerül alkalmaznom :-) 

1. Kövesd ki azokat az embereket, akik idegesítenek

Akiket nem bírsz, nem inspirálnak, rossz hatással vannak rád, azokat egyszerűen kövesd ki, tiltsd le, vagy némítsd. Régebben én is folyton néztem azokat is instán, akik idegesítettek, és milyen meglepő, csak még idegesebb lettem utána... a mai világban ez már szinte elengedhetetlen. Olyan emberekkel vedd körül magad online is, akik arra ösztönöznek, hogy jobb legyél, akiktől tanulhatsz, vagy akik kikapcsolnak, pozitív befolyással vannak rád. Akiktől meg legszívesebben eret vágnál, szabadulj meg egy elegáns mozdulattal :-D

2. Ne olvass el minden szörnyűséget a neten

Na ez a másik... Nem mondom azt, hogy dugd homokba a fejed, véletlenül sem. De nem kell órákon át görgetni a facét, vagy az instát és tudomást szerezni az összes rablásról, gyilkosságról, mészárlásról és újra és újra, nap mint nap a nyakadba venni a világ összes gondját. Ha van egy konkrét ügy, és tenni is tudsz érte, akkor menj és csináld. De folyton keseregni és aggódni azon, hogy mennyi borzalom történik, annak semmi értelme, és felőrli az ember lelkét. Minden napnak megvan a maga baja, holnap majd megoldod a holnapét. 

3. Amit jelenleg nem tudsz megoldani, azt engedd el

És ebből következik is az, hogy vannak olyan dolgok, amiket jelenleg nem, vagy egyáltalán nem tudunk megoldani. Ilyenkor jobb ezeket egy időre elengedni, vagy ha olyan, akkor végleg is száműzheted a "miért aggódjak ma" listádról. Ha van olyan ügy, amiért jelenleg nem tudsz tenni semmit, az nem fog előrébb jutni attól, ha aggódsz és stresszel miatta, neked viszont garantáltan nehezebb lesz miatta. 

4. Ne másoknak akarj folyton megfelelni

Sajnos ebbe a hibába is nagyon sokan beleesünk, anyaként pedig ez hatványozottan így van... Mit fog szólni XY, ha én ezt a dolgot másképp akarom csinálni? Mindannyian mások vagyunk, saját, különálló személységgel, és családi hátérrel. Ami jó volt édesanyádnak, anyósodnak, a tesódnak, a barátnődnek, az nem biztos, hogy jó lesz neked is. És ez még azt sem jelenti, hogy az rossz, amit ők mondtak, te egyszerűen csak másképp akarod csinálni, mert megteheted, mert külön álló személy van, saját akarattal, gondolattal és érzelmi világgal. Úgy hogy nem kell azon aggódni, hogy mit fognak szólni mások. Ha neki nem tetszik, az legyen az ő baja. ENGEDD EL. Vicces is lenne, ha folyton mindenki mindenben egyetértene. 

5. Próbáld meg a dolgok jó oldalát nézni

Azt hiszem ez szintén egy sarkalatos pont. Ha úgy érzed, hogy mostanában az a bizonyos pohár mindig félig üres, akkor kezd el összeírni, hogy miért vagy hálás, úgy összeségében. Aztán próbáld meg minden egyes nap végén megfogalmazni, hogy aznap milyen jó dolog történt veled. Nekem is volt, hogy csak annyit tudtam leírni, hogy túléltem a napot, és életben tartottam két gyereket, dehát ez is valami... :-D Ez pedig szépen lassan elkezdheted konkrét szituációkra is alkalmazni. Ez nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, de megéri vele foglalkozni. 

6. Figyelj oda a testedre, egyél, igyál eleget

Azért is kezdtem a lelki dolgokkal, mert a stresszes helyzetek bizony kihatnak az egészségre is. Elengedhetetlen, hogy karban tartsuk a testünket is. Egészen más az ember közérzete, ha nem mindenféle szemetet eszik, hanem egészséges, tápláló ételeket, elég vizet fogyaszt, és vitaminokat is magához vesz, valamint nincsenek káros szenvedélyei. Tudom, ezt nagyon könnyű mondani, megcsinálni már kevésbé... Én is rajta vagyok az ügyön, vannak hullámvölgyek, sikeresebb, és kevésbé sikeres időszakok-e tekintetben, de muszáj ebben is fejlődni.

7. Mozogj!

Az előző témához kapcsolódva következik a mozgás is. Nincs is jobb stressz levezető, mint kimozogni, kiugrálni azt a sok felgyülemlett feszültséget. Nekem volt, hogy random elkezdtem otthon tornázni, hogy lenyugodjak, illetve azt hallottam, hogy a gereblyézés különösen jó feszkó levezető. - milyen jó, hogy nálunk kb reggeltől estig lehetne gereblyézni télen-nyáron.. :-D

8. Vezess naplót, oszd be a teendőidet

Nekem nagyon sokat segítet az is, hogy elkezdtem rendszerezni a dolgaimat, teendőimet és naplót is vezetek. Úgy éreztem, hogy egyszerűen képtelen vagyok azt a sok információt, teendőt, időpontot és miegymást a fejemben tartani, szükségem volt egy olyan naptárra, ami teljesen az én igényemre van szabva, amiben minden számomra fontos dolgot észben és szem előtt tudok tartani, és nem érzem azt folyton, hogy kicsúszik a lábam alól a talaj. Próbálkoztam hagyományos naptárakkal, de végül nekem a telefonom sima jegyzet alkalmazása vált a legpraktikusabb és leghatékonyabb megoldássá. 

9. Aludj eleget

Tudom, ezt egy kisgyerekes anyukának mondani rettenetesen nevetséges, hiszen boldogan aludnánk, ha hagynának... :-D Mégis muszáj erről is szót ejteni. Nálunk már nagyobbak a srácok, nem kelnek már éjszaka, viszont egy időben rendszeresen éjfél és hajnali kettő között mentem aludni, pedig ők már este 8 kor ágyban vannak, cserébe reggel 6-7 körül kelnek. Aztán egy idő után már ezt a kis időt sem tudtam alvással tölteni, annyira pörgött az agyam... Tudom, hogy nagyon nehéz belesűríteni az alvást a mindennapokba, mert én is ezer félét csinálnék helyette, de muszáj. He kell, kérj segítséget, aludj napközben is, ha egyszerre alszanak a gyerekek. Amíg a húzósabb időszak tart, tényleg próbálj meg a lehetőségedhez mértem a legtöbbet aludni. Hidd el, ez az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy ne idegeskedj állandóan.

10. Legyen énidőd, amikor tudsz töltődni

Utoljára hagytam a vesszőparipámat, amit nem győzök elégszer hangsúlyozni, ez pedig az énidő fontossága. Anyaként ez kiváltképpen fontos, hiszen ilyenkor annyi a feladat, hogy magunkról sokszor teljesen megfeledkezünk. Egyszerűen időt kell szakítanunk arra, hogy magunkkal is törődjünk, hogy csináljunk olyan dolgokat, ami feltölt, legyen az egy forró zuhany, randi a pároddal, egy könyv elolvasása, vagy egy új frizura. Nálunk például amikor a gyerekek délután alszanak, az számomra "szent". Ilyenkor nem csinálok semmit, amit kell, kizárólag amit szeretnék. Nem érdekel mekkora felfordulás van, ha letettem őket, én is ledőlök, van, hogy alszok, van hogy olvasok, vagy filmezek, cikket írok, vagy csak nézek ki a fejemből. Az a napi kb 1 óra az én szünetem, és nagyon feltud tölteni, sokkal jobban bírom a délutáni műszakot, ha van időm töltődni napközben, vagy este. De ez a rész egy külön bejegyzést is megér, mert sok mondanivalóm van még ezzel kapcsolatban.

Tudom, hogy nagyon hosszú lett, azt pedig végképp tudom, hogy kicsit sem könnyű ezeket megvalósítani. Nekem is valamikor jobban össze kell szednem magam, de próbálom ezeket szem előtt tartani. Amikor megkérdeztetek titeket arról, hogy ti mivel oldjátok a stresszt, a legtöbben a mozgást írtátok, és hogy ami nem megy, azt elengeditek, nem görcsöltök rá. Remélem tudtam én is pár hasznos tanáccsal szolgálni Nektek ezügyben :-)

Ha van hozzáfűznivalód a témához, oszd meg velem bátran!

Még több tartalomért látogass el a facebook @anyakentisno illetve

instagram oldalamra is @anyakentinso

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr8915245012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása