Nagyon unom, hogy a mai napig vicc tárgya, hogy a betegeim halottak - Interjú egy patológus beauty bloggerrel

2018-03-29_06-10-43.jpg

Ma egy rendkívül izgalmas interjút hoztam Nektek, ugyanis ezúttal a Tudományos Szépség blog írójával beszélgethettem, aki azon túl, hogy orvosi szempontból írja a szépségápolással foglalkozó oldalát, még a szakmáján belül is egy igazán érdekes hivatást választott magának, ami nem más, mint a patológia. Ha kíváncsiak vagytok, hogy hogyan lett belőle beauty blogger, és hogy pontosan mit is csinál egy patológus, akkor tartsatok velünk! :-)

Honnan jött az ötlet, hogy patológus leszel?

A nagymamám gyakran járt be a boncolásokra ápolónőként, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha egyszer én is kipróbálnám. Megtetszett. Aztán rájöttem, hogy imádom a szövettant és jó hozzá a szemem. Nyilván az embernek sok sikerélménye van azzal, amihez van affinitása is, én ráadásul jó mentorokat is találtam, így gyorsan bedarált az egész. Az egyetem vége felé több okból is meginogtam, főleg mert nagyon húzott a szívem az onkológiához is, habár mentálisan nagyon megterhelő szakma. Végül az egyetem után úgy láttam, hogy könnyebb lesz az onkológiára átnyergelni, ha mégse tudok visszaszerelmesedni a patológiába, mint fordítva. (Avagy random belgyógyászat helyet könnyebb szerezni, mint patológusrezidensit, és az már kiindulópont lett volna.) Fél év után elmentem kötelező belgyógyászat gyakorlatra, és ekkor még mindig inogtam rendesen, de pár hónapja újra feltört a gyermeki lelkesedésem és a plátói szerelmem a patológia iránt, úgyhogy most már nem megyek sehova. 

A családod, barátaid mit szóltak ahhoz, hogy ezt a szakmát választottad hivatásul?

Alapvetően pozitív a fogadtatás, de sajnos még szakmai körökön belül is sok a félreértés és nagyon unom például, hogy a mai napig vicc tárgya, hogy a betegeim halottak. Holott a pácienseim nagyon is élők és várják a diagnózisukat, hogy folytatódhasson a betegségükre szabott terápia…. Néha nevetek ezeken, néha rá se hederítek, de sokszor rosszul esik.

blood-1813410_960_720.jpg

Hogy reagálnak az emberek, amikor megtudják, hogy mi a munkád?

Mindig jönnek a kérdéshalmok, de szeretem terjeszteni az információkat :-)

Elsőre azt gondolná az ember, hogy ebben a szakmában a férfiak vannak többségben. Valóban így van?

Egyáltalán nem. Alapvetően ma már az orvosin is arányaiban jóval több a lány. Az én munkahelyemen a rezidensek között kb. felesben vagyunk. Nőknek nagyon ideális munka egyébként, hiszen lehet gyerek mellett is félállásban dolgozni, sok munka hazavihető és nincs ügyelet!

Elsőre nagyon misztikusnak tűnik a patológia, valóban az? Rengeteg gondolat kering az emberek fejében, ha boncolásáról van szó, a horror sztorikon át a szagokon keresztül a bűnügyi részletekig. Pontosan mi az, amit csinál, és mi az, amit nem csinál egy patológus?

Csak és kizárólag természetes halállal foglalkozunk, úgyhogy semmi misztikus nincs itt. A természet önmagában lenyűgöző, érdekes látni, hogy az egyes betegségek hogyan haladnak előre és milyen következményekkel járnak – engem ez elvarázsol. Valamennyire vannak szagok, de az élő emberek kipárolgásainál nem rosszabbak. A halottak hűtve vannak és pár naposak, így nem indulnak oszlásnak vagy ilyesmi. A szervek részletes vizsgálata után megállapítjuk, hogy az illető pontosan miben halt meg, az egyes betegségei milyen kapcsolatban állhattak egymással. Visszaellenőrizzük a klinikai orvosokat és a radiológusokat (ez sima minőségbiztosítás). Az idő nagy részében biopsziák és sebészeti anyagok mikroszkópos vizsgálatával foglalkozunk, minden, amit az emberi testből kiszednek, elénk kerül. (Kivéve a normál szülésből származó méhlepényt és a sima mandulagyulladásos mandulákat.)

Tudományos Szépség Blog (@tudomanyosszepseg) által megosztott bejegyzés,

Mi a különbség a boncmester és a patológus között?

A boncmester egy okj-s szakma, a patológus pedig aki orvosi egyetemet végzett és minimum 5 év rezidensképzés után leszakvizsgázott. Feladatkörileg a boncolás során a boncmester nyitja a testet és veszi ki a szerveket, nálunk a patológus tárja fel és vizsgálja a szerveket, majd a boncmester zárja a testet és hozza temethető állapotba. A boncmestereknek sok adminisztratív teendőjük van, sok helyen elég sokat kell „menedzserkedni” is. Mi orvosi boncjegyzőkönyvet írunk és kitöltjük a halotti bizonyítványt.

Érzelmileg  megvisel a munkád? Hogyan éled meg azt a tényt, hogy elhunyt emberek testrészeivel dolgozol nap mint nap?

A gyerekek és a fiatalok megviselnek, nehéz elvonatkoztatni. Az asztalon amúgy meg csak egy test van. Porhüvely. A halott lelke tovább él a szerettei szívében és emlékeiben. Szerencsére nem nekem kell a hozzátartozókat vigasztalnom. Nem visel meg az, hogy egy 80-90 éves ember meghal, mert a halál az élet része, csak ezt a többség ignorálja.

Őszintén szólva a sebészi anyagokkal való foglalatoskodás közben százszor gyakrabban elgondolkozok azon, hogy mekkora kínszenvedés lehetett például a kivett tumorral élni és mennyi idő lesz felgyógyulni.  Borzalmas fiatal nők emlő- és petefészekrákjait mikroszkóp alatt vizsgálni. De nem kell ilyen drámai mélységekbe menni…. Ma például látatlanban megsajnáltam egy tizenéves gyereket, mert a szemhéjából ki kellett vágni egy makacs gyulladásos gócot – biztosan 50x elcipelte az anyja orvoshoz és sokáig nyűglődtek, mire ide jutott a sztori. A dilemma mindig az élő emberekkel van. Számokba öntve idén volt minimum 30 ezer szövetmintánk, míg boncolásunk volt nagyjából 400… nem a konkrét szám a lényeg, hanem a nagyságrend.

Mi volt a legviccesebb/legmeghökkentőbb, amit kérdeztek tőled a munkád kapcsán?

Nagyon ismétlődnek a kérdések, várom, hogy egyszer meghökkenjek.

Honnan jött az ötlet, hogy elindítod a Tudományos Szépség blogot?

Mindig is jelen voltam különböző online felületeken, régebben éveken át blogoltam. Jött a határimpulzus, kicsit gondolkoztam a koncepción és megcsináltam. Fontos volt az előtervezés, mert tudatosan akartam építeni a blogot.

Miért pont az ázsiai szépségápolás? Mitől különlegesebb számodra, mint a többi?

Már nem az! Abban az időben a koreai termékek között megtaláltam mindent, amiről ember álmodhat, de azóta nagyon sokat színesedett a piac (kösz, Deciem!), így az én polcom tartalma is igencsak vegyes felvágott lett.  Ár/érték arányban még mindig vannak verhetetlen koreai termékek, de már nem érzem feltétlen szükségét a rendelésnek. (Tegyük hozzá, hogy azóta a rutinom is jóval egyszerűbb lett.)

Örök kérdés, muszáj feltennem: Tényleg annyira káros a napozás? Semmilyen körülmények között nem szabad napozni, megfelelő fényvédő mellett sem?

Direktben félpucéran kifeküdni a napra több órára káros. Reggel hagyni, hogy a nap nyaldossa az arcunkat, ameddig szürcsöljük a kávét, nem. Minden a mértékletességről szól, de a klasszikus napozás sajnos tényleg nagyon káros.

Tudományos Szépség Blog (@tudomanyosszepseg) által megosztott bejegyzés,

Mi a kedvenc kozmetikumod, ami nélkül nem tudnál élni, és mi volt az eddigi legnagyobb csalódás számodra ezen a téren?

Hidratáló tonerek nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Ezekből mindig újat próbálok, sok jó van :-) Minden olyan termékben csalódok, ami marja az arcom, de ez sajnos ez egyéni érzékenység. Most igen szomorú vagyok, hogy a tavaszi krakkói kirándulásunkkor vett kencéim nagy részét valamilyen szinten le kellett selejteznem. Az arclemosó már tusfürdő, a drága Avene fényvédő már csak vésztartalék a táskámban.

Szerinted a bőrápolás tekintve mi a legfontosabb szabály, amit be kell tartanunk?

Az, hogy ez az egész nagyon egyéni és nem kell semmilyen szabályt követni. Most nem arra gondolok, hogy nem kell arcot mosni és „jaj nem is kell az a fényvédő”, ezek alapvetések. De agyhúgykövem van attól, amikor valaki meg akarja parancsolni, hogy 15 lépés kell, vagy hogy retinolozni meg hámlasztani csak így meg úgy lehet. Vagy egy összetevőt, termékcsoportot, terméket beskatulyáz. Én a blogom írásától sokkal rugalmasabb lettem ezekben a kérdésekben. Az ésszerű megfontolásokon túl nincs szabály!

Tudományos Szépség Blog (@tudomanyosszepseg) által megosztott bejegyzés,

Van olyan kozmetikum, ami nagyon menőnek számít, de te semmiképpen nem ajánlanád, mint orvos, és mint beauty blogger?

Érdemes mindenből egy nagyon gyengéd verziót kipróbálni, mert a látens irritációt csak akkor érezzük meg, ha a „fájdalomküszöb” normalizálódik. Ha egyszer pár hétig használsz egy rendes lemosót, utána rögtön világos lesz, hogy mi az, ami irritál és mi az, ami tényleg nem. Ez ugyanolyan, minthogy egy mérgező párkapcsolatban vagy barátságban is el lehet évekig éldegélni…. aztán az ember megtapasztalja a jót és utólag megvilágosodik.

Mi a legnagyobb átverés jelenleg szerinted a szépségiparban?

Ez egy jó kérdés! Az emberek így is eszetlenül költik a pénzüket, ez jobb esetben minden hobbi esetében csak belátható ideig tart, ebben az esetben nincs ezzel baj. (Vagy tegye fel a kezét, aki egész életében megfontolt volt és soha nem költött feleslegesen semmire…) Jelenleg engem az bosszant, hogy normális, nem versenysportoló embereknek mindenféle táplálékkiegészítőt próbálnak eladni és főleg a fiatal nők azt hiszik, hogy ez majd előrelöki az egészséges életmód projektet… Persze ebbe én is beleestem, de egy krémet sem bántam úgy meg, mint a BCAA poromat. Drágább beavatkozásokról nem szeretnék nyilatkozni, mert nem vagyok benne eléggé, de ott is biztosan vannak átverések. Egyébként a high end termékek nagy része sem feltétlen jobb, mint a középkategória, a márkanév megfizetésével kapcsolatban is érdemes egy saját határt meghúzni!

Tudományos Szépség Blog (@tudomanyosszepseg) által megosztott bejegyzés,

Mik a hosszútávú céljaid a bloggal?

A közeljövőben kelleni fog majd egy nagyobb vérfrissítés. A 2018-as céljaimat mind elértem, most egy kicsit lebegek ebben a boldogságban és igyekszem megújulni. Egyelőre nem tűztem még ki új célokat, sem rövid, sem hosszútávon.

Hol látod magad 10 év múlva?

Jó lenne addig két gyereket összehozni, de minden másban rugalmas vagyok. Majd a gyerekektől függően meglátjuk, hogy állok épp szakmailag és merre sodor a szél. Internetes hírnevet nem nagyon jósolok magamnak, de biztos jelen leszek a social mediában így vagy úgy.

 

Nagyon köszönöm a beszélgetést a kedves bloggerina társamnak, őszintén szólva már alig vártam, hogy végre elkészüljön ez az interjú, mert nagyon szeretem a Tudományos Szépség blogot, és jó volt egy kicsit jobban megismerkedni az írójával :-) Nektek is nagyon ajánlom az oldalt, rengeteg hasznos cikk található rajta, tudományosan megközelítve, de abszolút közérthetően :-)

Csatlakozz Te is az I/llegal Beauty facebook oldalához, hogy ne maradj le semmi izgalmasról!

Köszönöm, hogy olvasol, várlak vissza! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://illegalbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr5014207897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.09.02. 14:02:05

Majd’ harminc évvel ezelőtt egy patológus any egy bulin a miért kérdésre azt mondta:
- Mindig szerettem az anatómiát.
- Nálunk ritka a műhiba.
- Sosem hívnak éjjel kettőkor azzal, hogy a betegemnek rosszabbodott az allopota.

Anyaként is Nő

Az Anyaként is Nő oldal egy online női magazin, személyes hangvétellel, ahol olyan témákban olvashatsz, mint az anyaság, nőiesség, stílus, párkapcsolat, szépségápolás, de találkozhatsz még izgalmas interjúkkal, ajánlókkal, érdekességekkel, és személyes gondolatokkal is. Az oldal egyik célja az inspirálódás, és hogy kreatív módon segítsek az édesanyáknak megtalálni magukban újra a nagybetűs Nőt, mind lelki mind pedig fizikai értelemben. 

Tarts velem Instagramon is!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása